Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiakadtak a vári lakók Matolcsy képzési központjától

2018.02.19. 10:04 Módosítva: 2018-02-19 14:09:53

Évek óta zajlik a budai Vár Szentháromság tér – Szentháromság utca – Úri utca által határolt részén a Magyar Nemzeti Bank-féle Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány doktori képzési központjának építkezése. A célra pár éve vette meg az MNB az MTA-tól a régi városháza épületét, ami sokáig a Collegium Budapest otthona volt, de évek óta üresen állt.

A PADA mindig is igen ködösen fogalmazott arról, hogy az épületbe tervezett „interdiszciplináris – több tudományterületet érintő – doktori képzés” pontosan mit takar, az azonban már a beruházás kezdetén kiderült, hogy az üvegfedős átriummal bővülő épület az alapfunkció mellett étteremmel, borozóval és bormúzeummal is gazdagodik.

A Hvg.hu most arról értesült, hogy a szomszédos Tárnok utca ház lakói már nehezen bírják az évek óta tartó építkezéssel járó koszt és zajt, ráadásul úgy érzik, megvezették őket. Elsősorban az a kifogásuk, hogy a felújítást az MNB/PADA oktatási célúnak titulálja, a hatósági iratokban azonban „funkcióváltásról" lehet olvasni, és a beruházás alapján szerintük inkább a belső udvarra kitelepülő éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns, legalábbis azoknak a szomszédok szempontjából, akiknek arra néznek az ablakaik.

A lakók a nyugalmukat féltik, annál is inkább, mert az épületgépészet berendezéseit a lakóház felőli oldalra helyezték el, és attól tartanak, hogy a gépek zajosak lesznek, a lakásaik az értéküket vesztik, és eluralkodik a „panelfíling”. A jegybank az „áthallás” kiküszöbölésére több megoldásra – például hangszigetelésre, előtétfalra – is ígéretet tett, azt azonban egyelőre nem tette lehetővé, hogy a lakók személyesen is bejárják a felújított épületet.

A lakóknak a PADA igazgatója, Szemerey Gabriella (Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége) válaszolt. A Hvg.hu szerint a levélben felsorolja, mi mindent tettek a szomszéd házzal kötött megállapodás alapján, és hogy felújították a tűzfal, a homlokzat, a tetőszerkezet egy részét, továbbá előtétfalat építettek. Szerinte a „korábbi állapothoz képest” egyértelműen jobb lett a helyzet, viszont „a történeti épületek összeépülése” műszaki adottság.

Frissítés 14.10. Nem lesz borozó!

A lapszemlére reagálva a PADA az alábbi szöveget küldte:

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány értékmentő munkájának köszönhetően 2018 tavaszán oktatási és közösségi térként nyílik meg. Az alapítvány a sokáig zárt intézményt újra megnyitja az érdeklődők számára, így bárki megtekintheti majd a felbecsülhetetlen értékeket rejtő régi budai városházát. Az Óvárosháza felső szintjén előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kapnak helyet. Itt, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodásának keretében, 2016 szeptemberében elindult angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program működik majd.  Az épület földszintjén és a pincében, a nyitott terekben helyet kap könyvesbolt, étterem és kiállítótér is. Az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll majd. Az épületben – mint ahogyan azt korábban is közöltük – borozó nem fog működni.