Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ukrajna kifogy a munkaerőből

2018.02.19. 17:12

Tragikussá kezd válni Ukrajnában a munkaerőpiac helyzete, írja a Bloomberg. 2015 óta több mint egymillióan költöztek el az országból külföldön munkát vállalni, ami ahhoz vezetett, hogy súlyos hiány alakult ki az építőiparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben. Az ukrán cégek, amik pár éve még válogattak a jelentkezők között, tapasztalatot és lehetőleg diplomát kértek, ma már gyakorlatilag bárkit felvesznek, sőt, fizetik az átképzés költségeit is - de minden hiába, egyszerűen nincs elég munkavállaló.

Az ukrán elvándorlás okai elég prózaiak, az országban alacsonyak a fizetések (egy egyszerű építőipari munkás már Lengyelországban is az otthoni bére négyszeresét kapja, hát még Nyugat-Európában), az ukrán hrivnya folyamatosan értéktelenedik el, és az országban fojtogató a korrupció. Lengyelországban másfél millió ukrán dolgozik hivatalosan, és még legalább félmillió feketén, de népszerű kivándorlási célpont még Oroszország (nyilván elsősorban az orosz nemzetiségűek számára), Csehország és Olaszország. Csehországba 2015 óta 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett, és a cseh kormány az őket is sújtó munkaerőhiány miatt ezt a duplájára szeretné emelni. Magyarország nincs ott az ukránok öt legnépszerűbb kivándorlási célpontja között.

A hivatalos ukrán adatok szerint két év alatt az ország munkaképes lakosságának 7%-a távozott külföldre, és a jelenség várhatóan csak gyorsulni fog most, hogy az ukránok vízum nélkül utazhatnak az EU-ba.