Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltiltották feladataitól a lett jegybank elnökét

2018.02.20. 20:11

Eltiltotta hivatali feladatainak gyakorlásától a korrupcióval vádolt Ilmars Rimsevics lett jegybankelnököt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (KNAB) - írja az MTI. A jegybankelnököt, aki az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja, a hétvégén tartóztatták le, mert a gyanú szerint 100 ezer eurót (31 millió forintot) követelt a lett Norvik kereskedelmi banktól. A bank elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005 óta követel kenőpénzeket.

Rimsevicset óvadék ellenében még hétfőn szabadon engedte a rendőrség, a korrupcióellenes hatóság viszont továbbra is nyomoz. A jegybankelnök kijelentette, nem hajlandó lemondani a posztjáról. A KNAB döntése értelmében viszont nemhogy a jegybankelnöki feladatait nem láthatja el, de az országot sem hagyhatja el a nyomozás alatt.

A lett kormány szerint Rimsevics letartóztatása csak egy rágalomhadjárat része, amellyel az októberi választásokat akarják külföldről lejáratni a kormányt.