Mentőöv készül az Észak-Korea pénzét mosó lett banknak

2018.02.20. 14:14

Nem mond le és tagadja, hogy csúszópénzt követelt volna a lett jegybankelnök - mondta lmars Rimsevics keddi sajtótájékoztatóján, aki szerint néhány kereskedelmi bank próbálja őt lejáratni, írja a Reuters.

A lett korrupció elleni hivatal (KNAB) szombaton tartóztatta Ilmars Rimsevicset. Azzal gyanúsítják, hogy 100 ezer eurót (31 millió forintot) követelt a lett Norvik kereskedelmi banktól. Rimsevics egyébként hétfőn este szabadlábra került, távozott a vizsgálati fogságból. Határozottan elutasította a vádat, hogy százezer eurót követelt volna kenőpénzként a szolgálataiért. 

Mind a lett államfő, mind a miniszterelnök, mind pedig a pénzügyminiszter lemondásra szólította fel Rimsevicset. A központi bank függetlensége miatt a kormánynak nincs joga leváltani Rimsevicset, csak bírósági ítélet alapján lehetne akarata ellenére leváltani.

Az Európai Központi Bank (EKB) azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV-bank kifizetéseit. Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt héten azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

Az amerikai vád bejelentését követően a betétesek nagyjából 600 millió eurót vettek ki a bankból. Mivel ez összesen nagyjából a bank betétállományának 22 százalékát teszi ki, az ABLV átmeneti vészhelyzeti likviditást kért a jegybanktól. A 97,5 millió eurós csomagot a bank ezt még nem kapta meg. Az uniós szabályok szerint erre akkor kerülhet sor, ha be tudja bizonyítani, hogy csak ideiglenesen nem tudja teljesíteni a pénzügyi kötelezettségeit. A bank azt közölte eddig, hogy alapvetően erről van szó, de ezt még bizonyítaniuk kell, mielőtt megkapják a pénzt.