Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Venezuela pénzzel száll be az internetbe

2018.02.20. 15:36

A gazdasági és pénzügyi csőd szélén álló Venezuela kedden piacra dobta a saját kriptovalutáját. Ezzel hivatalosan az a célja, hogy "felvegye a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi blokáddal szemben" - írja az MTI.

Nicolas Maduro kormánya régóta próbálja kiemelni az országot abból a gazdasági hanyatlásból, amely az olaj világpiacának összeomlása után következett be. Azok a szankciók, amelyeket az Egyesült Államok időközben politikai okokból bevezetett, rendkívüli mértékben megnehezítették, hogy a nemzetközi pénzpiacon az ország hiteleket vegyen fel és külföldi devizához jusson.

Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából első körben 38,4 millió kriptoérmét bocsátanak ki, összességében pedig 100 milliót. Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér. Az El Petro árfolyama a venezuelai kőolaj ármozgását követi.

Venezuela március 20-án újabb 44 millió petrót tervez kibocsátani. A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit az árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér.

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek. A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

Venezuela már jó ideje komoly humanitárius és gazdasági válságban van, az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány van, amit kapni lehet, annak az ára az egekbe szökött, az ország valutája pedig az óriási infláció miatt már szinte semmit nem ér. Mindez politikai válsághoz és folyamatos tüntetésekhez vezetett, a kormányellenes és kormánypárti tüntetők rendszeresen összecsapnak egymással, a rendőrséggel és a hadsereggel, a válságnak pedig egyre több halálos áldozata van. Arról, hogy hogyan jutott ide a szinte az egész világgal hadakozó dél-amerikai ország, itt írtunk részletesebben .