Biztosnak tűnik a márciusi kamatemelés az Egyesült Államokban

2018.02.21. 22:59

A Fed monetáris politikai döntéshozó testületének (FOMC) tagjai egyre inkább azzal számolnak, hogy az infláció tovább élénkül, és szükség van a további kamatemelésre - tűnik ki a FOMC decemberi ülésének jegyzőkönyvéből, írta az MTI.

A szerda este közzétett dokumentum tovább erősíti a várakozásokat, hogy a Jerome Powell vezette bank márciusban folytatja a kamatemelést. "A tagok egyetértettek abban, hogy a rövid távú gazdasági kilátások javulása növeli annak valószínűségét, hogy helyes lenne a szövetségi eszközök kamatának emelése" - írja a közlemény. (A kamatemelési ciklus kezdetéről, jelentőségéről itt írtunk hosszasabban, az inflációról pedig itt.)

A FOMC legtöbb tagja úgy látja, hogy a közeljövő gazdasági kilátásai mérsékelten javultak, és a Donald Trump elnök féle adóreform a vártnál nagyobb mértékben ösztönözheti a gazdaságot. Az áremelkedés már közel hat éve elmarad ugyan a Fed által preferált 2 százalék közeli ütemtől, de a munkaügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint januárban a fogyasztói árak egy éve a leggyorsabban emelkedtek.

A FOMC csaknem összes tagja azt várja, hogy középtávon az infláció eléri a két százalékot, minthogy a gazdaság jó ütemben nő és a munkaerőpiac helyzete szilárd - hangsúlyozza a közlemény. A Fed legutóbb decemberben drágította a hitelt, a piaci várakozásoknak megfelelően huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot. A bank erre az évre három kamatemelést jelzett.

A piaci szereplők túlnyomó része szinte biztos abban, hogy a jegybank márciusban 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett dönt. A jegyzőkönyv közzététele után tovább emelkedtek a vezető New York-i tőzsdeindexek.  • Hírek
  • Hírek