40 ezer magyar vállalkozás szűnt meg tavaly

2018.02.22. 05:22

Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma nőtt - áll a Coface nemzetközi hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A hitelbiztosító előrejelzése alapján a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékkal nőhet, az államadósság várhatóan tovább csökken, a  GDP-hez mért aránya idén várhatóan 71,4 százalékra mérséklődik.

A Coface szerint 2018-ban a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát.

A hitelbiztosító elemzése kitér arra: Magyarországon 2017-ben megközelítőleg 27 ezer céget alapítottak, emellett 25 ezer cégnél hivatalból történő törlés indult meg.

A fizetési kockázatok alapján a Coface elemzői közölték, az elmúlt évben a közel 16 ezer céget számláló textil- és ruhaiparban megközelítőleg 220 felszámolási eljárás indult és emellett 1400 hivatalból történő törlési eljárás kezdődött.

A hitelbiztosító szakértői szerint a magyarországi textilipari-ruházati ipar elöregedett, és hiányoznak az innovatív fejlesztések.

Az elemzés szerint az építőipar látványos bővülést ért el, 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt a termelés, ez kedvező, mivel 2016-ban jelentős, közel 20 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Kiemelték: a tavalyi eredménnyel viszont behozta a lemaradást az ágazat. Az építőipari felszámolások aránya azonban még magas, 2017-ben ugyanis az összes felszámolási eljárás 19 százaléka kötődött építőipari vállalkozáshoz. A Coface szakértői szerint az ágazat szereplőinek figyelniük kell a munkaerőhiány kezelésére és arra, hogy a fejlesztések időben elkészüljenek, ellenkező esetben kötbérigény merülhet fel, ami fizetési kockázat.