Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengetegen hagyják el Angliát a brexit miatt

2018.02.22. 18:07

Drasztikusan nőtt az Egyesült Királyságot elhagyó EU-állampolgárok száma a 2017 szeptemberét megelőző egy éves időszakban, írja a BBC.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal számadatai szerint a vizsgált időszakban 130 ezer EU-állampolgár távozott Nagy-Britanniából (ez 28 ezerrel több, mint egy évvel korábban), miközben az Európai Unió országaiból 220 ezren érkeztek (ez 47 ezerrel kevesebb, mint az előző évben), vagyis a nettó EU-bevándorlás 90 ezer fő volt.

Az adatok szerint a vizsgált tizenkét hónap alatt a nettó bevándorlás összesen 244 ezer fő volt Nagy-Britanniában, ami 29 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból az egy évvel korábbinál hatezerrel kevesebben, 51 ezren érkeztek, és ezerrel többen, 39 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlás ebből az EU-térségből mindössze 12 ezer fő volt a szeptemberrel zárult teljes évben, azaz hétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, írja az MTI is a közzétett adatok nyomán.

A számadatok szerint 2013 óta most fordult elő először, hogy az EU-tagállamokból Nagy-Britanniába irányuló éves nettó bevándorlás nem érte el a 100 ezer főt. A számokból az is kiderült, hogy több brit hagyja el az országát, mint amennyi hazatér az Egyesült Királyságba: 125 ezren mentek el, miközben 73 ezren tértek vissza.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal az emberek döntése mögött számos ok állhat, ezek egyike azonban minden bizonnyal a brit EU-tagság megszűnése lehet, ám hangsúlyozzák, hogy összetett kérdésről van szó, amelyben több tényező is szerepet játszik.