Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Rengetegen hagyják el Angliát a brexit miatt

2018.02.22. 18:07

Drasztikusan nőtt az Egyesült Királyságot elhagyó EU-állampolgárok száma a 2017 szeptemberét megelőző egy éves időszakban, írja a BBC.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal számadatai szerint a vizsgált időszakban 130 ezer EU-állampolgár távozott Nagy-Britanniából (ez 28 ezerrel több, mint egy évvel korábban), miközben az Európai Unió országaiból 220 ezren érkeztek (ez 47 ezerrel kevesebb, mint az előző évben), vagyis a nettó EU-bevándorlás 90 ezer fő volt.

Az adatok szerint a vizsgált tizenkét hónap alatt a nettó bevándorlás összesen 244 ezer fő volt Nagy-Britanniában, ami 29 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból az egy évvel korábbinál hatezerrel kevesebben, 51 ezren érkeztek, és ezerrel többen, 39 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlás ebből az EU-térségből mindössze 12 ezer fő volt a szeptemberrel zárult teljes évben, azaz hétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, írja az MTI is a közzétett adatok nyomán.

A számadatok szerint 2013 óta most fordult elő először, hogy az EU-tagállamokból Nagy-Britanniába irányuló éves nettó bevándorlás nem érte el a 100 ezer főt. A számokból az is kiderült, hogy több brit hagyja el az országát, mint amennyi hazatér az Egyesült Királyságba: 125 ezren mentek el, miközben 73 ezren tértek vissza.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal az emberek döntése mögött számos ok állhat, ezek egyike azonban minden bizonnyal a brit EU-tagság megszűnése lehet, ám hangsúlyozzák, hogy összetett kérdésről van szó, amelyben több tényező is szerepet játszik.