Natália
1 °C
7 °C

Tungsram-Schréder: Tiborczék lealkudták az árat a tárgyalásokon

2018.02.22. 11:17 Módosítva: 2018-02-22 12:06:36

A Tungsram-Schréder 64 millióval adta olcsóbban a lámpákat az Eliosnak, mint amennyiért a cég a versenytársának adta volna a Jászberény közvilágításának felújítására vonatkozó munkához. A cég szerint Tiborczék az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel kaptak kedvezményt, és egyébként bármelyik tender résztvevője esetén nyitottak az ártárgyalásra, de nem feladatuk, hogy lealkudják a saját áraikat.

A 24.hu cikke szerint a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is ugyanennyi lámpára kért árajánlatot, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a cégtől 238 millió forintért. 

Szerdán írtuk meg, hogy a SAG Hungária Kft. harmadával olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását, mint az Elios, az önkormányzat azonban mégis Tiborcz István egykori cégét választotta a közbeszerzési pályázaton.

A cikkből kiderül, hogy Jászberényben is a Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette az energetikai tanulmányt az önkormányzatnak. A közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki június 1-ji határidővel, ami elég kevés idő egy jól összerakott ajánlat elkészítéséhez.

Az OLAF szerint az Elios-ügy gyanús körülményei a szervezett bűnözés gyanúját is felkeltik, ezért a Magyarországnak juttatott 43,7 millió eurós uniós támogatás visszakérését javasolják az EU-nak.

Az OLAF-nak is elmondták, hogy mekkora volt a különbség a két ajánlat között

A cég reakcióját változtatás nélkül is közöljük:

„Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlat kérésére 174, millió forintos az SAG Hungária Kft. árajánlat kérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk.

A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk az egyéb nagyvállalatokhoz hasonlóan mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes, vagy furcsa.

A Tungsram-Schréder Zrt mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. Társaságunk a közelmúltban megjelent cikkekben szereplő egyes valótlan tényállításokat meglepődve olvasta és azokat vitatja."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?