Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Tungsram-Schréder: Tiborczék lealkudták az árat a tárgyalásokon

2018.02.22. 11:17 Módosítva: 2018.02.22. 12:06

A Tungsram-Schréder 64 millióval adta olcsóbban a lámpákat az Eliosnak, mint amennyiért a cég a versenytársának adta volna a Jászberény közvilágításának felújítására vonatkozó munkához. A cég szerint Tiborczék az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel kaptak kedvezményt, és egyébként bármelyik tender résztvevője esetén nyitottak az ártárgyalásra, de nem feladatuk, hogy lealkudják a saját áraikat.

A 24.hu cikke szerint a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is ugyanennyi lámpára kért árajánlatot, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a cégtől 238 millió forintért. 

Szerdán írtuk meg, hogy a SAG Hungária Kft. harmadával olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását, mint az Elios, az önkormányzat azonban mégis Tiborcz István egykori cégét választotta a közbeszerzési pályázaton.

A cikkből kiderül, hogy Jászberényben is a Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette az energetikai tanulmányt az önkormányzatnak. A közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki június 1-ji határidővel, ami elég kevés idő egy jól összerakott ajánlat elkészítéséhez.

Az OLAF szerint az Elios-ügy gyanús körülményei a szervezett bűnözés gyanúját is felkeltik, ezért a Magyarországnak juttatott 43,7 millió eurós uniós támogatás visszakérését javasolják az EU-nak.

Az OLAF-nak is elmondták, hogy mekkora volt a különbség a két ajánlat között

A cég reakcióját változtatás nélkül is közöljük:

„Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlat kérésére 174, millió forintos az SAG Hungária Kft. árajánlat kérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk.

A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk az egyéb nagyvállalatokhoz hasonlóan mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes, vagy furcsa.

A Tungsram-Schréder Zrt mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. Társaságunk a közelmúltban megjelent cikkekben szereplő egyes valótlan tényállításokat meglepődve olvasta és azokat vitatja."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!