Vizsgálják még Kósa feleségének cégét

2018.02.22. 09:03

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Debreceni Járási Ügyészség a Kósa Lajos tárca nélküli miniszter feleségéhez feltűnően olcsón került tanácsadó cég, a Tócó-Pece Kft. ügyében – írja a Népszava.hu.

Múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította, hogy korrupciógyanú miatt nyomozzon az ügyben, de Hadházy Ákos (LMP) költségvetési csalás gyanújával is feljelentést tett, ezt viszont a főügyészség áttette a debreceni ügyészséghez.

A Tócó-Pece Kft-t 2014 decemberében alapította Fiák István Pilisborosjenőn, hatmillió forintos jegyzett tőkével. A Népszava által nyilvánosságra hozott cégbírósági adatok szerint később a kezdeti 56 millióról 2016 végére 139 millióra nőtt a cég eszközállománya, de mivel a későbbi pótbefizetések nem számítottak bele a jegyzett tőkébe, a cég papíron továbbra is hatmillió forintot ért, ennyiért is adta el Fiák a céget Kósa feleségének. Kósa később többször is azt nyilatkozta, hogy azért volt ilyen alacsony a vételár, mert közben a cég eléggé eladósodott. A miniszter ezt viszont nem bizonyította semmivel.

Fiák István annak ellenére, hogy nem közszereplő, elég közel van a tűzhöz: egy szociális szövetkezeteket és munkaerőkölcsönző cégeket birtokló céghálózat (melynek központjában a Meló-Diák Holding áll) egyik vezetője. A Meló-Diák kapcsolódik több nagy nyugdíjasszövetkezethez is, amelyek létrehozását a Kósa által jegyzett módosító tette lehetővé. A Szomszédok Közérdekű Nyugíjas Szövetkezetek iskolaszövetkezet tapasztalatait, kapcsolatait, annak szövetkezeti, jogi, szervezeti hátterét hasznosítva jöttek létre, többnyire az irodák is egy épületben vannak a Meló-Diák irodákkal. A Polt Péter vezette ügyészség ebben az ügyben ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a cégeladás és Kósa jogalkotói tevékenysége között nincs korrupciós összefüggés.

Hadházy Ákos az ügy kapcsán elmondta: az is lehetséges, hogy valójában adócsalás történt, tehát piaci áron kelt el a cég, de csak az adásvételi szerződésbe került be az alacsony ár, ebben az esetben ugyanis a vevőnek a valós és a fiktív ár különbözetéből adódó jövedelme után nem kellett személyi jövedelemadót fizetnie.