Varga Mihály belengette az egy számjegyű szja-t

D SOS20171122007
2018.02.23. 06:08

A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.

A lapban megjelent interjúban a miniszter ugyanakkor sok konkrétumot nem mondott, mikor történhet ez meg. Szerinte akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, azaz stabilan működő és növekvő gazdaság, javuló munkaerőpiac.

Szerinte figyelni kell sok más mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel. "Az ország teherbíró képességét természetesen minden ilyen döntéskor figyelembe kell venni, a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás" - mondta a miniszter.

Kampányban előszeretett beszél minden politikus adócsökentésről. Varga is utalt arra, hogy a Fidesz választási győzelme alapvető feltétel. "Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez."

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)