Rafael
19 °C
33 °C

Az Apple be akarta tiltani az üzleteinél tartott tüntetéseket

2018.02.24. 19:44

A francia bíróság úgy határozott, hogy az Apple nem tilthatja meg senkinek, hogy Apple-üzleteknél tartson politikai demonstrációt, írja a Local. Az Apple az Attac nevű adóelkerülés-ellenes csoport tüntetései miatt próbálkozott a tiltással.

Az Attac december 2-án szervezett egy párizsi Apple-boltnál egy sit-int, azaz egy olyan erőszakmentes demonstrációt, ahol a tüntetők úgy foglalnak el egy intézményt, hogy besétálnak és leülnek a padlóra. Ezután kérte a cég a francia hatóságoktól, hogy tiltsák ki a csoportot az Apple-boltok környezetéből. A francia bíróság azonban kimondta, hogy ameddig a tüntetők békések, nem okoznak kárt az üzletekben, addig nem lehet a politikai szabadságjogaikat korlátozni.

Az Attac óriási sikerként kommunikálta a bírósági határozatot, szerintük ez is bizonyítja, hogy a közjó érdekében cselekszenek. Meg is ígérték, hogy folytatják a tüntetéssorozatot. Az Apple még nem reagált a döntésre.

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az amerikai techmulti adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott az ír államtól, és elkerülte az adófizetést.