Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Ennyi volt: felszámolják a pénzmosással vádolt lett bankot

2018.02.25. 16:11 Módosítva: 2018.02.25. 16:47

Felszámolják a pénzmosási ügybe keveredett harmadik legnagyobb lett bankot - jelentette be az Európai Központi Bank felügyeleti részlege. Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

Az euróövezeti központi bank közleménye szerint a lett bank csődközeli helyzetben van, miközben "luxembourgi leánybankjánál az összeomlás jelei" tapasztalhatóak. Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet (SRB), amely jóváhagyta a lett bank és luxembourgi leánycége felszámolását a lett és a luxemburgi törvények alapján.

Az EKB szerint a lett bank jelentősen meggyengült likviditása miatt nem képes időben rendezni adósságait és más kötelezettségeit, és arra sem képes már, hogy kifizesse a betéteseket. Őket egyébként a lett betétbiztosítási alap kártalanítja 100 ezer euró összegig. Az EKB szerint az ABLV eltűnése nem fenyegeti Lettország pénzügyi stabilitását.

Az Európai Központi Bank (EKB) még hétfőn azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV bank kifizetéseit. A bank helyzete azután ingott meg a múlt héten, hogy a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával. A bezárásra ítélt bank vezetői tagadják a pénzmosási vádakat és azt állítják, az EKB politikai alapú döntést hozott.