Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ennyi volt: felszámolják a pénzmosással vádolt lett bankot

2018.02.25. 16:11 Módosítva: 2018-02-25 16:47:14

Felszámolják a pénzmosási ügybe keveredett harmadik legnagyobb lett bankot - jelentette be az Európai Központi Bank felügyeleti részlege. Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

Az euróövezeti központi bank közleménye szerint a lett bank csődközeli helyzetben van, miközben "luxembourgi leánybankjánál az összeomlás jelei" tapasztalhatóak. Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet (SRB), amely jóváhagyta a lett bank és luxembourgi leánycége felszámolását a lett és a luxemburgi törvények alapján.

Az EKB szerint a lett bank jelentősen meggyengült likviditása miatt nem képes időben rendezni adósságait és más kötelezettségeit, és arra sem képes már, hogy kifizesse a betéteseket. Őket egyébként a lett betétbiztosítási alap kártalanítja 100 ezer euró összegig. Az EKB szerint az ABLV eltűnése nem fenyegeti Lettország pénzügyi stabilitását.

Az Európai Központi Bank (EKB) még hétfőn azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredett lett ABLV bank kifizetéseit. A bank helyzete azután ingott meg a múlt héten, hogy a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával. A bezárásra ítélt bank vezetői tagadják a pénzmosási vádakat és azt állítják, az EKB politikai alapú döntést hozott.