Móric
9 °C
15 °C

Illegális marhavágást lepleztek le az ellenőrök

2018.02.27. 08:28 Módosítva: 2018.02.27. 08:31

Illegális szarvasmarhavágást szakítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei egy húsüzem ellenőrzése során – közölte a Nébih honlapján. A Boldog településen található vállalkozás (Varga és Tsa 2000 Kft.) sertésre igen, de marhavágásra nem rendelkezett engedéllyel, a helyszínként szolgáló garázsban pedig az állatvédelmi és az élelmiszer-higiéniai feltételek sem voltak biztosítottak. Az üzemben további kb. 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak a szakemberek, amelynek elrendelték a megsemmisítését.

Egy sertésvágó, sertés-, szarvasmarha feldolgozó üzemben tartottak élelmiszer-higiéniai, nyomon követési ellenőrzést a Nébih szakemberei. A vizsgálat során az ellenőrök az üzem területén lévő garázsban egy szarvasmarhavágást szakítottak meg. A helyiségben kiépített, billenő ajtóval eltakarható csörlőt és az aljzat betonban rögzített fém karikát találtak. Természetesen – az engedély hiányán túl – ezek a körülmények nem feleltek meg sem az állatvédelmi, sem az élelmiszer-higiéniai előírásoknak. Az épp levágott szarvasmarha ráadásul kísérő dokumentumok, azaz a származását bizonyító iratok nélkül került az egységbe.

Az üzemben további kb. 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak az ellenőrök. Ezeket a szakemberek kivonták a forgalomból, megtiltották a forgalmazásukat elrendelték megsemmisítésüket. Az üzem több helyiségében felújításhoz használt eszközöket tároltak, de a hatóság felhívására ezeket már az ellenőrzés ideje alatt eltávolították az üzemi területről.