Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A hideg miatt kapósabbak lehetnek a felújított lakások

2018.03.01. 09:42 Módosítva: 2018.03.01. 09:43

A lakásvásárlás előtt állók inkább a felújított, jellemzően korszerű fűtési rendszerrel rendelkező lakásokat keresik, és akár magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Az elemzés szerint

a felújított panellakások – köztük a panelprogram keretében hőszigeteléssel ellátott ingatlanok – iránti kereslet 10-30 százalékkal nagyobb, mint a felújítandók esetében, téglalakásoknál pedig 25-35 százalékkal nagyobb érdeklődés mutatkozik a felújítottakra.

Az elemzésből kiderül az is, hogy a lakáseladók beszámolója szerint a távfűtéses lakásoknál az egy négyzetméterre jutó átlagos rezsiköltség 464 forint, az egyedi mérésű házközponti fűtésűeknél jóval alacsonyabb, 404 forint.

rezsidíjak fűtéstípusonként.png

Egy 50 négyzetméteres lakás esetén ez havonta 23, illetve 20 ezer forintos kiadást jelent. Gázfűtés esetén az átlagos négyzetméterenkénti rezsidíj csupán 300 forint, míg az egyik legkorszerűbb technológia, a geotermikus fűtésnél pedig 276 forint alatti a négyzetméterenkénti átlagérték. Egy 50 négyzetméteres lakás esetében ez 15 ezer, illetve 14 ezer forintos havi rezsinek felel meg. 

Az adatok alapján a felújított budapesti panellakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára 15 százalékkal haladja meg a felújítandókét. A fővárosi felújított téglalakások pedig a 611 ezres átlagárukkal közel 30 százalékkal drágábbak, mint a felújítandó társaik, érdemes tehát felújításban gondolkodni az eladás előtt.

A lakásfelújítás és a fűtési rendszer korszerűsítése jelentős tételt jelent a háztartások számára, ám a lakás-takarékpénztári konstrukciók erre is megoldást kínálnak. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy februárban jelentősen megnőtt a kereslet a lakás-takarékpénztári konstrukciók iránt. Ez részben azzal magyarázható, hogy sokan az extrém hideg miatt döntöttek a felújításra való takarékoskodásról.