Trump beleáll a kereskedelmi háborúba

2018.03.01. 21:34

Az Egyesült Államok a jövő héten 25 és 10 százalékos vámot vezet be az acél és az alumínium importjára, jelentette be Donald Trump amerikai elnök csütörtökön – írja a Reuters.

Trump azt mondta, hogy a vámok kivetésével a célja az amerikai acél- és alumíniumipar újraépítése és megvédése. Trump az amerikai ipar képviselőivel tartott találkozóján a Fehér Házban arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek az USA-val, ezért kell megvédeni a hazai cégeket az olcsó konkurenciától.

Trump nem említette külön Kínát, de a kampánya alatt nagyon sokat beszélt arról, hogy tisztességtelennek tartja, hogy az kelet-ázsiai ország államilag támogatott iparágakkal vett vagy vesz részt a nemzetközi kereskedelemben. Ez az intézkedés ráadásul nem is Kínának fog a leginkább fájni, ugyanis onnan az USA csak az acélimportjának 2 százaléka származik. Az acél esetében az USA legnagyobb kereskedelmi partnere Kanada (16 százalék), de szintén sok acélt vesznek Brazíliából és Dél-Koreából.

Arról egyelőre nem lehet részleteket tudni, hogy minden termék esetén kell majd vámot fizetni, vagy csak az egyes országokból érkező termékekre vonatkozik majd a vámkötelesség.

A bejelentés hatására a nagy acél- és aluminiumipari cégek részvényei erősödtek, viszont az acél és alumínium árától erősen függő cégek részvényei estek (az autóipar például nagyon látványosan szenvedett). A New York-i Dow Jones ipari átlag tőzsdeindex összesen kb. 2 százalékot esett a hírre.

Az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy milyen formában jelentik be az intézkedést, a tárgyalások során sok verzió előkerült, a pletykák szerint Trump stábjának nagy része még közvetlenül a sajtótájékoztató előtt sem tudott a bejelentésről.

A republikánusok között is komoly kritikákat kapott a terv. Az intézkedést ellenzők szerint az egyoldalú vám kivetése kereskedelmi háborúhoz és vezethet, és valójában nem hoz majd az ígéretnek megfelelően új munkahelyeket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Trump beleáll a kereskedelmi háborúba

Importvámot vet ki az USA az alumíniumra és az acélra. Az EU válaszlépést ígért.

43 · Mar 01, 2018 09:34pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Csütörtök este Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ fog adni az Egyesült Államok által bejelentett kereskedelmi korlátozásokra. Juncker szerint az amerikai lépés "kirívó beavatkozást" jelent a hazai termelés védelmében.

"A protekcionizmus nem jelenthet választ közös problémáinkra az acélszektorban" - mondta Juncker, aki szerint ezzel csak tovább súlyosbítják a helyzetet. "Nem fogjuk karba tett kézzel nézni, hogy az iparunkat tisztességtelen intézkedésekkel sújtják, amelyek európai munkahelyek ezreit sodorják veszélybe. Az EU határozottan és arányosan fog reagálni az érdekeink védelmében" - mondta, írja az MTI.

Donald Trump januárban már elkezdett kereskedelmi háborút vívni a világgal, amikor a kormánya védővámot vetett ki a Kínából származó napelemekre és  mosógépekre .  Amerikai lapok akkor arról írtak, hogy az acél és alumínium vámja lesz a következő, amit emelhet a Trump kormány.