A Mol három naperőművet épít

2018.03.01. 11:27

A Mol csütörtökön bemutatta egy új energiatermelő beruházását, amiről a Portfolio számolt be. Füzesgyarmaton a bányászati üzem területén, Tiszaújvárosban a Mol Petrolkémia területén és Százhalombattán a Dunai Finomító területén 37 hektáron, összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre az olajvállalat. A beruházás idén márciusban kezdődik meg, a Mol reményei szerint már idén év végén elkezdődhet az áramtermelés.

A sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, több milliárd forintos beruházást kizárólag saját forrásból finanszírozza a Mol, és nem zöld-, hanem barnamezős beruházás keretében, vagyis saját ipari területein állítják fel az eszközöket.

Az erőművek összesen 9000 tonna szén-dioxid kibocsátást váltanak ki, segítségükkel összesen 2000 autó szén-dioxid kibocsátása spórolható meg, 9000 lakos áramellátását lehet kielégíteni a Mol naperőműveivel. A Mol is bekerül a KÁT rendszerébe, egy 20 éves megállapodás keretében, mondta Fasimon Sándor.

A napenergia-beruházás a Mol 2016-ban bemutatott 15 éves stratégiájának a része, amelynek célja, hogy a cég alaptevékenységei (például az olajkutatás-termelés és finomítás, illetve az üzemanyag-kereskedelem) mellett meghatározó szerepet kapjanak olyan környezetbarát technológiák is, mint az elektromos autózás, az autómegosztás vagy akár a napelemes energiatermelés. 

Az utóbbi években szabályos aranyláz tört ki a napenergia-piacon Magyarországon, magyar szereplők mellett külföldről is jönnek befektetők (például kínaiak és egy kormányközeli török üzletember).