Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mol három naperőművet épít

2018.03.01. 11:27

A Mol csütörtökön bemutatta egy új energiatermelő beruházását, amiről a Portfolio számolt be. Füzesgyarmaton a bányászati üzem területén, Tiszaújvárosban a Mol Petrolkémia területén és Százhalombattán a Dunai Finomító területén 37 hektáron, összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre az olajvállalat. A beruházás idén márciusban kezdődik meg, a Mol reményei szerint már idén év végén elkezdődhet az áramtermelés.

A sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, több milliárd forintos beruházást kizárólag saját forrásból finanszírozza a Mol, és nem zöld-, hanem barnamezős beruházás keretében, vagyis saját ipari területein állítják fel az eszközöket.

Az erőművek összesen 9000 tonna szén-dioxid kibocsátást váltanak ki, segítségükkel összesen 2000 autó szén-dioxid kibocsátása spórolható meg, 9000 lakos áramellátását lehet kielégíteni a Mol naperőműveivel. A Mol is bekerül a KÁT rendszerébe, egy 20 éves megállapodás keretében, mondta Fasimon Sándor.

A napenergia-beruházás a Mol 2016-ban bemutatott 15 éves stratégiájának a része, amelynek célja, hogy a cég alaptevékenységei (például az olajkutatás-termelés és finomítás, illetve az üzemanyag-kereskedelem) mellett meghatározó szerepet kapjanak olyan környezetbarát technológiák is, mint az elektromos autózás, az autómegosztás vagy akár a napelemes energiatermelés. 

Az utóbbi években szabályos aranyláz tört ki a napenergia-piacon Magyarországon, magyar szereplők mellett külföldről is jönnek befektetők (például kínaiak és egy kormányközeli török üzletember).