Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Tiborcz barátja üzemelteti a közvilágítást hetven településen

2018.03.01. 08:48

Tiborcz barátja és üzlettársa, az Elios-ügy egyik főszereplője, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert – derítette ki a Magyar Nemzet. A lap szerint az OLAF-jelentésben gyakran előkerülő Sistrade Kft. 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján található dokumentumok szerint hat fideszes megyeszékhely: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg tartozik Hamar Endre cégéhez. Emellett gyakorlatilag a felcsúti közös önkormányzat összes települése is leszerződött a Sistrade Kft.-vel, Felcsút és Alcsútdoboz mellett Bicske és Csabdi is. Utóbbi településen található egyébként a Tiborcz család tanyája. Bicskén Tiborcz és Hamar külön-külön is jól járt, az Elios 2014-ben 90 millió forintért felújíthatta a közvilágítást, amit azóta a Sistrade üzemeltet. 

Hamar Endre cégének Szabolcs-Szatmár-Bereg számít hazai terepnek, itt több mint húsz falu része a hálózatnak. A Sistrade Kft. által üzemeltetett lámpatestek összesen mintegy 830 ezer embernek világítanak éjszaka az országban.

BLEHO20150616002
Fotó: Lehotka László / MTI

A Sistrade azután futott fel, hogy az engedélyezésért felelős MEKH élére Dorkota Lajos, korábbi fideszes országgyűlési képviselő került. Dorkota 2013. július 1-jén állt munkába, és három héttel kinevezése után már három településre – Hódmezővásárhely, Pécs és Szolnok – a hivatal közvilágítási üzemeltetési engedélyt adott a Sistrade Kft.-nek. Innen jutott el a társaság a mostani hetven településig.

Hamar Endre szerepe az Elios-ügyben, hogy a Sistrade a közvilágítás felújítására készülő önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek segítségével meghatározták tenderek – az Eliosnak rendre kedvező – feltételeit. Emellett Hamar nemcsak Tiborcz István barátja, hanem 2013–2014-ben egy másik cégen keresztül konkrétan az Elios egyik tulajdonosa is volt.