Az éves hiány felénél járunk

2018.03.07. 13:52

Februárig 526,6 milliárd forint hiányt hoztunk össze, áll az NGM közleményében. Ez elég erős, utoljára 2011-ben indult ilyen rosszul az év, teszi hozzá Portfolio

Ez az egész évre tervezett hiány fele, legutóbb 2012-ben engedtük el a gyeplőt ennyire. Az NGM mondjuk nem aggódik, mert az év második felében beömlik a rengeteg uniós támogatás, ami majd helyrebillenti az államháztartást.

Az NGM szerint több oka is van hiány mostani elszaladásának. Egyrészt idén 492,0 milliárd forintot fizettek ki uniós forrásként, szemben 2017 első két hónapjának 153,3 milliárd forintjával. 2018. február végéig a költségvetésbe azonban mindössze 17,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett.

Eközben magasabban alakultak a hazai forrásból megvalósuló fejlesztési célú kiadások, így többek között a Modern Városok Program finanszírozása is, bár ezt nem részletezték, hogy pontosan mit terveztek félre.  „Továbbá január 1-től a megbízható adózóknak a korábbi 45 nap helyett már 30 napon belül a számlájukra utalja az adóhatóság a visszaigényelt áfát. Ez 200 milliárd forintos többletkiadást eredményezett az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest" – írta még az NGM. 

Az évre egyébként így továbbra sem vár visszaesést a növekedési ütemben az NGM, és szerintük tartható a 2,4 százalékos hiánycél. Az MNB, azaz Matolcsyék se várnak egyébként komoly visszaesést már idén, hanem 2019-től becsülték legutóbb a várható belassulásunkat.  Orbán Viktor egyébként kedden még úgy fogalmazott, hogy tartják a 2,4 százalékos hiányt, majd rögtön hozzátette, hogy „de mindenképp 3 százalék alatt marad".