Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Egy vicc lehetett a biztonsági átvilágításunk

2018.03.07. 09:11

A letelepedési kötvénybiznisz a 2010 utáni Magyarország egyik legfurcsább szabályozási húzása volt, aminél semmilyen más érdemi cél nem látszódott, mint hogy százmilliárd forintos nagyságrendben gazdagítsuk Rogán Antal ismerőseit a magyar állami papírjaink kiárusításával. Erről például itt vagy itt olvashat bővebben, a Transparency International szerint egyszerűen ez a magyarországi korrupció egyik leglátványosabb eleme. 

Most a Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel megtudhatta, hogy a 2013 és 2017 között összesen majdnem pont 20 ezer, az EU-ba ezzel a konstrukcióval beengedett külföldi átvilágítása mellett biztonsági okból hány főt utasítottunk vissza. A válasz valószínűleg az átvilágítási hatékonyságunkat minősíti leginkább, ugyanis összesen

három ilyen ember volt. 

Mindez azért is megdöbbentő, mivel egyrészt a bizniszt szervező offshore cégek arra voltak ösztönözve, hogy a kölcsönéért minden vevőjük megkapja a magyar papírokat, és azokkal bejöhessen az EU-ba. Másrészt a jelentkezők körében szükségszerűen felülreprezentáltak lehettek azok, akiknek a sima beutazási kérelmét a schengeni térség minden országa visszadobta volna, sokkal több gyanús alaknak érte meg Rogán barátainál, ismerőseinél próbálkozni. Egyébként mindhárom visszautasított személy kínai állampolgár volt. 

A kérelmezők egyébként szinte kivétel nélkül kínaiak voltak egyébként is. A lap arról ír még, hogy a jelentkezők átvilágításánál a legtöbbször még elbeszélgetni se tudtak normálisan a jelentkezőkkel, mert az adott külképviseleteinken nem volt olyan magyar bürokrata, aki tudott volna elég jó kínaiul. A lap szerint volt olyan, hogy egy kínai család minden tagja ugyanazzal a névvel tudott regisztrálni.

Emellett elvileg az átvilágításban a bevándorlási hivatal mellett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is tevékenyen részt vett, közös munkájuk összesített eredménye a három kiszűrt ember. Mondjuk eleve kétséges, hogy Magyarországról mit tudtak volna hatékonyan felderíteni a 7-8 ezer kilométerre lévő jelentkezőkről. 

Külön érdekes volt, ahogy az állam milyen feltűnően próbálta elzárni az elérhető információkat az egész ügyben, amin egyébként hazánk elég sokat bukott anyagilag is

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!