Konrád
4 °C
17 °C

Trump aláírta az importvámokról szóló rendeletet

2018.03.08. 23:02

Donald Trump a saját pártja, szakértők és a nemzetközi közösség tiltakozó hangjai ellenére aláírta  az acél és az alumínium importvámjáról szóló rendeletet. Ennek értelmében az acélimportra 25, az alumíniumra 10 százalékos védővámot vet ki az Egyesült Államok. Az elmúlt hét vitái, és a színfalak mögötti lobbizás azért nem volt teljesen eredménytelen, Mexikó és Kanada ugyanis mentesül az új szabály alól, és Ausztrália esetében is meglengették a kibújás lehetőségén. Fájni fog viszont a védővám Dél-Koreának, Kínának, Japánnak, Németországnak, Törökországnak és Brazíliának.

Trump azt mondja, nemzetbiztonsági kérdés, hogy a védővámok bevezetésével megvédjék a hazai acél- és alumíniumipart, ami most, hogy hirtelen sokkal versenyképesebbek lesznek az árai, virágzásnak fog indulni. Szakértők szerint a világkereskedelemben ennél azért kicsit bonyolultabban működnek a dolgok, és a védővámokból várhatóan semmi jó nem fog származni (erről itt írtunk bővebben).

Az érintett országok már a rendelet aláírása előtt meglebegtették, hogy válaszul hasonló védővámokat fognak amerikai termékekre kivetni. Trump gazdasági főtanácsadója nem sokkal az aláírás előtt le is mondott.

Arra a felvetésre, hogy az acél és alumínium árának növekedése majd az egész termelési és kereskedelmi láncon végig fog gyűrűzni, és megdrágulnak például az autók, csak annyit felelt, hogy Amerika sokkal rugalmasabb ennél, és majd megoldják, a lényeg, hogy a kereskedelemben Amerikán élősködő országokat lesöpörjék magukról.

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi azzal reagált a rendeletre, hogy veszélyes játék egy országnak a saját szövetségeseit sújtani külön vámokkal, és ez az, ami aláássa a nemzetbiztonságot.

A védővámokról szóló rendelet 15 nap múlva lép érvénybe.