Csongor
1 °C
9 °C

Csepreghy az Elios-ügyről: Jó beruházás volt az EU szerint

2018.03.09. 09:38

Csepreghy Nándor szokatlanabb érvelésre váltott Hírtv-nek az Elios-ügyről. 

Az Európai Bizottság is elismeri, hogy megújult a közvilágítás számtalan magyarországi településen. Ennek köszönhetően ezek a magyar települések több tízmillió forint értékben spórolnak meg az éves rezsiköltségükből, és ennek köszönhetően maga az Európai Bizottság is azt mondja, hogy ez egy jó beruházás volt.

- magyarázta meg röviden az Elios-botrányt Lázár bizalmasa, a Miniszterelnökség államtitkára.

Azért is furcsa, hogy Csepreghy dicsekedni próbált, mert az Elios munkái nem csak megkérdőjelezhető árúak voltak, de finoman szólva megkérdőjelezhető minőségűek is több feltárt esetben.  Emellett az is érdekes, hogy a  leginkább érintett Tiborcz István pont ellenkező kommunikációs stratégiát választott: legutóbb őszinte rémülettel menekült egy hasonló kérdés elől is, nem akart dicsekedni.

Azt sem tudni, hogy az Európai Bizottság pontosan milyen ellenőrzését olvasta ennek kapcsán Csepreghy, ami alapján ezt válaszolta. Mindenesetre biztosan nem teljesen elégedettek, ha az EU csalás elleni független hivatala, az OLAF az utóbbi évek egyik legnyilvánvalóbban korrupciógyanús, több mint tízmilliárdos ügyét adta át titokban a magyar ügyészségnek, hogy kezdjünk vele valamit belátásunk szerint. Szerintük mondjuk esélyes, hogy itt rengeteget loptak. 

A magyar kormány az egészet megpróbálta elhallgatni, de kiszivárgott a Wall Street Journalnak a jelentés pár részlete, és innen nem lehetett megállítani a érdeklődést iránta. Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként az lesz a várható forgatókönyv ezután, hogy az ügyészség indít egy hosszú eljárást, csak sajnos a végén valahogy kizárólag elévült vagy piszlicsáré dolgokat fognak találni. 

Ha érdekli, hogy pontosan mit ez az egész  tízmilliárdos, közbeszerzéses Elios-ügy, akkor itt például mindenki számára érthetően bemutatjuk: