Borzasztó drága lenne a Budapest-Bukarest gyorsvasút

2018.03.12. 09:58

Az Orbán-kormány mostanában mindenhová gyorsvasutat szeretne építeni, a kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vonal után már Budapest-Varsó és Budapest-Kolozsvár-Bukarest gyorsvasútról is beszélt a miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter. Csakhogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint ez utóbbi, vagyis a 

Budapest-Bukarest gyorsvasút elképesztően drága lenne, közel 3000 milliárd forintba kerülne.

A romániai szakaszon ugyanis olyan borzasztó állapotban van a vasút, hogy gyakorlatilag a nulláról kellene újra építeni az ottani szakaszt. A lap szerint míg Budapest és Hegyeshalom között 103 kilométer/óra sebességgel mennek a vonatok, ehhez képest Bukarest és Arad között 61, Arad és Nagyszeben között 47 kilométer/óra a vonatok átlagos sebessége.

Ráadásul a síneket egy szakaszon a hegyek között kellene felújítani, ami a lapnak nyilatkozó romániai szakértők szerint akár 80-100 millió euró is lehet kilométerenként, míg sík terepen úgy tízmillió euróba kerülne mindez. Az egész 850 kilométeres gyorsvasút a két főváros között akár tízmilliárd euróba, vagyis durván 3000 milliárd forintba kerülhet. 

Összehasonlításképpen, a 160 kilométeres Budapest-Belgrád vonal felújítása 750 milliárd forintba kerül, ezzel pedig eddig ez lesz a valaha volt legdrágább vasúti beruházás Magyarországon. Viszont erre legalább van, aki adna pénzt, míg a Budapest-Bukarest vasútnál még nem tudni, ki finanszírozná a projektet.