Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába önti a kormány a pénzt a családosokra, nem születik több gyerek

2018.03.12. 08:54

Hiába ad a magyar állam közel 350 milliárd forinttal több támogatást gyermeket vállaló családoknak, most, mint 2010-ben, csak nem szülnek több gyereket a magyarok - írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint 2018-ban 346 milliárd forinttal több pénz (összesen 1929 milliárd forint) jut pénzbeli családtámogatásokra, mint 8 évvel ezelőtt, viszont 2010 óta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik ilyen családtámogatásban részesülnek. 

Ennek a csökkenésnek jó mérőszáma az, hogy hányan kapnak gyermekgondozást segítő ellátást, vagyis gyest, amire minden gyereket vállaló család jogosult. A KSH adatai szerint 2010-ben 1,2 millió család kapott támogatást közel kétmillió gyerek után, 2016-ban pedig már csak 1,09 családnak járt a gyes kevesebb mint 1,8 millió gyerek után. Ezen pont spórolt is az állam 46 milliárd forintot, viszont más csatornákon keresztül több támogatást ad a családosoknak, amit a Fidesz és a kormány szeret is hangoztatni. 

Viszont bőkezű támogatás ide, családbarát retorika oda, nem születik több gyerek. A KSH adatai szerint tavaly 40 ezer főnél is nagyobb volt a népességfogyás, 2017-ben 1,6 százalékkal kevesebb kisbaba született, mint egy évvel korábban. Hogy miért nem sikerül a kormányoknak megállítani a népességfogyást, arról itt olvashatnak bővebben