Zoltán
21 °C
36 °C

Rekordot döntött a magyar építőipar januárban

D NOE20180223016
2018.03.14. 09:43

Januárban  az építőipari termelés volumene 43,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit- jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MTI beszámolója szerint ilyen gyors ütemben még sosem bővült az építőipar az országban.

Az épületek építésének volumene 48,4 százalékkal, az egyéb építményeké 33,4 százalékkal nőtt, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.

Az építmények területén az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye a növekedés, az egyéb építmények területén a gyorsforgalmi utak építése, valamint a vasútfelújítási munkák és a közműépítések miatt nőtt a termelés.

A KSH a januári ipari termelésről is közölt egy második becslést, amely szerint az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az iparon belül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 8,4 százalékkal, ezen belül

  • a feldolgozóipar 29 százalékát kitevő járműgyártás kibocsátása 5,2 százalékkal
  • számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,7 százalékkal, 
  • a gyógyszergyártás 29 százalékkal, 
  • a feldolgozóipar 10 százalékáért felelős élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,8 százalékkal emelkedett az év elején a tavaly januárihoz képest.