Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Lengyelországban is botrányba keveredett a Kósa-botrányban felbukkant cég

2018.03.14. 15:58

Rengeteg furcsa és tisztázatlan dolog van Kósa Lajos a napokban kirobban ügyében, amely szerint egy eurómilliárdokat öröklő nő a volt polgármestert és Fidesz-frakcióvezetőt/jelenlegi minisztert bízta meg, hogy kezelje elképesztő vagyonát. Egy ilyen furcsa részletté kezd válni az is, hogy milyen cégben voltak ennek a titokzatos, Kósa Lajost állítása szerint átverő hölgynek, Szabó Gáborné Matkó Máriának részvényei, és milyen cég közgyűlésén való részvételre jogosította fel ez a hölgy Kósa Lajost és Czakó Jánost. A Napi.hu ugyanis most arról ír, hogy 

a svájci cég, amelynek a Szabóné részvényese volt, a lengyel kormány gyanúja szerint orosz kormányzati befolyás alatt lehet.

A cég, amelyről szó van, az Altenrhein Aviation AG, egy svájci cég, amely kisrepülőgépek bérbeadásával foglalkozik. Ez a cég tavaly felbukkant egy lengyel közbeszerzés körül, amelyben a lengyel hadsereg szeretett volna kisgépeket vásárolni. A tenderen elindult az Altenrhein Aviation egy konzorcium részeként, valamint a Boeing, amely meg is nyerte a közbeszerzést, miután több más pályázót kizártak nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Három vesztes cég viszont megtámadta a közbeszerzést: a pozsonyi központú Aerospace International Group (AIG), a londoni Jet Business International Corporation (JBI) és az Altenrhein. A lengyel sajtó szerint a pozsonyi és a londoni cég tulajdonosi szerkezetében is felbukkannak az orosz kormányhoz vagy kormányközeli oligarchákhoz köthető ír cégek.

A három cég pedig elég bonyolult módon, de ugyanahhoz az üzleti körhöz köthető. 

Az orosz szálak miatt pedig felmerült, hogy a három cég, amelyek külön-külön, de ugyanazt a 20 oldalas panaszt adták be a közbeszerzés miatt (még a betűtípuson sem változtattak), valójában orosz érdekek mentén akarják befolyásolni, hogy a lengyel hadsereg milyen repülőgépeket vásároljon.