Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gázt lehet majd tankolni a Csepeli Szabadkikötőben

2018.03.19. 08:36

A Mahart Zrt. hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatát egy cseppfolyósföldgáz-terminál megvalósítására a Csepeli Szabadkikötőben – írja a Világgazdaság a társaság vezérigazgatójára, Sztilkovics Szávóra hivatkozva. 

Az új terminál a vízi járművek mellett közúti járművekkel és vasúton is megközelíthető lesz, így hajók és kamionok tankolhatnak majd ott. Várhatóan 2019 végétől lesz lehetőség a cseppfolyós földgáz (LNG) átfejtésére a három szállítási mód mindegyike között.

A kivitelezési tender majdani nyertesének egy vízi és egy szárazföldi LNG-tárolót és egy átfejtő egységet kell felépítenie. Az úszó platform hajók LNG-töltését biztosítja majd, a szárazföldi tartályokhoz kapcsolódó kutakon pedig tehergépjárművek vételezhetnek cseppfolyós, illetve sűrített földgázt (CNG).

A cikk szerint a projektnek egyelőre nem része egy olyan visszagázosító, amely által vezetéken lehetne továbbítani a földgázt. Az viszont megoldható lesz, hogy az LNG-t tehergépjárművekkel tovább szállítsák az ország más dunai kikötőibe, illetve töltőállomásokra. A 2,2 milliárd forintos költségvetéssel megépülő csepeli LNG-terminál 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai támogatásból valósul meg.