Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A lakosság hűtőinek kétharmada elavult, de legalább megállt a gépek elöregedése

2018.03.21. 11:44

Még mindig elég nagy az elavult háztartási gépek aránya a magyar háztartásokban, de a csereprogramoknak köszönhetően tavaly megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata - mondta Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de a szervezet legújabb felmérése szerint 2017-re megtorpant ez a tendencia.

Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 év feletti, és csaknem 11 százaléka idősebb 19 évesnél. A mosógépek esetében több mint 45 százalék a nyolc év feletti, csaknem 33 százalék a 11 év feletti, és csaknem 10 százalék a 19 év feletti készülékek aránya.

A környezetterhelést tekintve a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális, az APPLiA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon melege programban a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?