A NER médiagépezetének Szlovéniára is jut pénze és figyelme

D MTI20170330020
2018.03.22. 09:18
Szlovénia feszült hangulatban készül a májusi parlamenti választásokra. A liberálisok és a szociáldemokraták által támogatott Miro Cerar miniszterelnök március 14-én lemondott. A jobboldali Janez Janša visszatérne, csak éppen kínos, magyar vonatkozású korrupciós ügyekben magyarázkodhat.

Szlovénia májusban parlamenti választásokat rendez. A ma legerősebb ellenzéki politikus, a jobboldali Janez Janša az egyik esélyes. A politikus sohasem tagadta, hogy lelkes híve, barátja és szövetségese Orbán Viktornak, a magyar kollégának, akinek médiapiaci és gazdasági hívei alaposan beszálltak a szlovén kampányba.

A Magyar Narancs szlovén-magyar koprodukcióban született cikkéből sok részlet kiderül erről a kapcsolatról. A lap felidézi, a korábban már a 24.hu és az átlátszó.hu által is bemutatott különös ügyeket, például azt, ahogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) hazai médiavállalkozói is tőkét emeltek egyes szlovén pártkötődésű médiacégekben.

De a lap arról is beszámol, hogy egy ismert magyar építőipari vállalkozó, Varga Károly, aki korábban Szíjj László tulajdonostársa volt a Duna Aszfaltban három magyar médiacég nevében maga fizette be a tőkeemelés összegét egy maribori bankfiókban.

Ráadásul a lap szerint a Habony Árpád nem-közszereplő, főstratéga nevéhez köthető Danube Business Consulting londoni tanácsadócég átfogó stratégiai tanácsadással is igyekezett támogatni, a korábban már kétszer is miniszterelnökként tevékenykedő, de korrupciós ügyekbe keveredő Janez Janšát.

Zavaros politikai helyzet

Miro Cerar, a szociáldemokraták és a liberálisok által támogatott szlovén miniszterelnök nyolc napja lemondott. Alapvetően elfáradt, koalíciós torzsalkodásokkal is kellett bíbelődnie, de a közvetlen kiváltó ok egy, a már említett Janša és pártja a Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kezdeményezett referendum volt. Az SDS majdnem annyira erős a parlamentben, mint a kormánypártok, és elérte, hogy a Koper-Divaca vasútvonal építési projektjéről döntsenek a szlovénok.

Janša ugyanis túl drágának és korruptnak minősítette az épitkezést, A népszavazás ugyan végül érvénytelen lett, de Cerar mégis a népszavazás kapcsán mondott le. Mindez azért inkább csak jelképes volt, hiszen májusban amúgy is parlamenti választást tartanak.

Gépezet

A Magyar Narancs cikke részletesen bemutatja, hogy az SDS erősnek mondható médiagépezetét (amelynek két fő pillére a Nova 24 Tv és a Demokracija nevű médiacsoport) miként segíti a NER, miképpen tőkésítette fel az SDS-hez közeli Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű vállalatot a Modern Media Group Zrt., a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft.

A cégek 15-15 százalékos részesedéshez jutottak, és állítólag a tőkeemelést Varga Károly „rendezte” egy maribori bankban. Szlovénia második legnagyobb városa viszonylag közel van a magyar határhoz. A 15-15-15 százaléknak azért van jelentősége, mert a 25 százaléknál kisebb részesedéseket nem vizsgálják külön eljárásban a szlovén hatóságok.

A magyar szálból azért lett korrupciós ügy, mert Janša egy adótanácsadó barátjához, egykori cellatársához köthető boszniai nő Dijana Đuđić a médiadeal kapcsán 450 ezer eurót kölcsönzött az SDS pártnak. A szlovén törvények szerint az állampolgárok nem adhatnak ekkora kölcsönt egy politikai pártnak.

Danube Business Consulting

A cikk állítása szerint a Habony Árpád birtokában álló londoni Danube Business Consulting (ezt a céget Habony, az azóta elhunyt amerikai Arthur J. Finkelsteinnel közösen indította) szintén aktív Szlovéniában, átfogó stratégiai tanácsadással állt be Janša mögé.

Hogy ennek örüljön-e a szlovén politikus, vagy nem, azt nehéz megítélni, korábban ugyanis elsősorban olyan jobboldali politikusokról hírlett, hogy a Danube tanácsaira hallgattak, akik később megbuktak.

Ilyen volt

  • Tomislav Karamarko, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobboldali keresztény párt erős embere, aki ugyan választást nyert, de aztán szinte azonnal lemondani kényszerült,
  • illetve Nicolas Sarkozy, aki tavalyelőtt Franciaországban még a visszatérésre készült, mint republikánus elnökjelölt, de ezekben a napokban éppen a francia rendőrség vendégszeretetét élvezte.

Kevés "migránshír"

A szlovénoknak mindenesetre van mit tanulnia a magyar médiatársaktól. Cikkünk írása idején a Nova24 Tv oldalán egyetlen menekültekkel foglalkozó anyag sem volt a címoldalon. Ez azért itthon elképzelhetetlen lenne.

Kevésbé volt visszafogott a Demokracija.si, amely nem csak menekültekkel foglalkozó anyaggal nyitott a honlapján, de a címlapon tálalták a Svédországból elmenekült „Grofica Natalie”t is, vagyis Natalie Contessa Sandeberget, aki ugyan maga is menekült volt egykoron, de elmondása szerint Svédországból, Magyarországra emigrált a túl sok menekült elől.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke az Európai Néppárt máltai kongresszusa szünetében Vallettában 2017. március 30-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs