2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Zöld lámpát kapott Mészáros, övé a Mátrai Erőmű is

2018.03.22. 10:30
Az Opus Global Nyrt. bejelentése alapján a tőzsdén jegyzett Mészáros Lőrinc érdekeltség és a cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH) által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. megszerezte a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, miután valamennyi, a tranzakció zárásához szükséges engedélyt megkapta, illetve kifizette a vételárat.

Újra magyar többségi tulajdonba került a Mátrai Erőmű – jelentette be az Opus Global Nyrt, de akár arról is írhatnánk, hogy intenzíven nő a cseh dollármilliárdosok magyarországi gazdasági jelenléte.

Egy napja Petr Kellner, a leggazdagabb cseh lett a hazai Telenornak is tulajdonosa, míg a szintén dollármilliárdos Daniel Křetínský (az EPH vezető részvényese) most Mészáros Lőrinc társaként a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos részvényese lett.

Az Opus Global bejelentése alapján a Mátra Energy Holding Zrt. (ez a magyar-cseh projektcég) tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. többségi részvénypakettje. Ezzel a felek megszerezték a visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőművet, a hozzá tartozó ipari parkot, az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőművét, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Megvannak az engedélyek

A Mátra Energy Holding Zrt. sikeresen teljesítette a részvénypakett megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. A tranzakció lezárásához szükség volt az Európai Bizottság és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulására is. Az eladó két német cég volt, a RWE Power és EnBW-csoport

A Mátraiban továbbra is tulajdonos maradt a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 26,15 százalékos részesedéssel, míg a maradék részvények pártucat kisrészvényesnél maradtak.

A Mátrai Erőmű pénteken tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a tagok az igazgatóság és a felügyelőbizottság új összetételéről döntenek.