Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump új védővámokkal megy neki a kínai importnak

GettyImages-936601092
2018.03.22. 18:58

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy új védővámokat vetnek ki akár 50 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre. Az Egyesült Államok barátjaként tekint Kínára, de a mostani, az amerikai kereskedelemre nézve erősen deficites kereskedelmi helyzet nem maradhat fenn tovább, mondta a Fehér Házban Trump.

Az elnök szerint a Kínával fennálló kereskedelmi deficit ellenőrizhetetlenné vált, és külön kiemelte Peking felelősségét amerikai szellemi tulajdon ellopásában. Trump alá is írta a vámokról szóló előterjesztést.

Trump az elmúlt hetekben először a mosógépimportot vágta meg, aztán az acél- és alumíniumiparban akart odaverni azoknak az országoknak, amelyek szerinte csaló módon kirabolják Amerikát. Mint írtuk, ezzel azonban elsősorban pont Amerikának árthat: az olcsó acél és alumínium kitiltása több cégnek rossz, mint amennyinek jó. Ha pedig tényleg kereskedelmi háború lesz a dologból, az beláthatatlan következményekkel járhat az egész világgazdaság számára.

Az amerikai védővámok a csütörtökön és pénteken Brüsszelben tartott EU-csúcson is az egyik fő téma lesz. Trump azt mondja, nemzetbiztonsági kérdés, hogy a védővámok bevezetésével megvédjék az amerikai acél- és alumíniumipart. Az Európai Bizottság szerint viszont az EU-val szemben nem hivatkozhat erre Trump, mert nem az EU árasztja el olcsó fémáruval az amerikai piacot. Elsősorban azt szeretnék elérni az uniós vezetők, hogy az EU-ra ne vonatkozzanak a védővámok. Kanada és Mexikó kapott mentességet, és lehet, hogy Ausztrália is fog.

(Borítókép:  Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images Hungary)