Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliós eltitkolt bevételhez juthat Szatmáry Kristóf az MKB pénztáraitól

D KOS20170215009
2018.03.23. 11:10 Módosítva: 2018-03-23 11:11:31

Szatmáry Kristóf fideszes kereskedelempolitikusnak az MKB két pénztárának igazgatótanácsi elnökeként összesen évi 3 millió forint költségtérítés és maximum havi 2,5 millió forint járhat a nevére szóló biztosítás formájában, amelyet a 24.hu cikke szerint azért juttatnak neki, mert tiszteletdíjat képviselői munkája miatt nem vehet fel.

A fideszes országgyűlési képviselő miniszteri biztosi posztja mellett három iparkamara vezetésében is benne volt, de ez nem volt elég, 2016-ban célba vette az akkor még állami tulajdonú, tavaly Matolcsy György és Mészáros Lőrinc köreihez került MKB Bank két pénztárát is – írja a lap. Az év március 9-én beválasztották a mai nevén MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár legfőbb vezető testületébe, az igazgatótanácsba, és rögtön annak az elnöke is lett.

Ekkor előzetesen lemondott a havi 20 ezer forintban megállapított tiszteletdíjáról, de hamar kiderült, mégsem teljesen ingyen végzi a munkát. A pénztár közgyűlésének májusi döntése szerint az új igazgatótanácsi elnököt megilleti költségtérítés, elszámolhat bizonyos juttatásokat számla ellenében, például reprezentációs kiadásokra 2016-ban 1 millió forintot, benzinköltséget, szállásdíjat a céges partnerekkel való találkozókra vonatkozóan, céges telefont és laptopot használhat. Ősszel ezt kibővítették a kört taxicéggel való utazással Budapesten, és maximum 12 millió forintos szolgálati autóval (ennek igénybevételéről Szatmáry lemondott „az azt korlátozó megbízatásának fennállásáig”).

Lényegesebb, hogy ugyanezen az októberi közgyűlésen a korábban egységesen havi 20 ezer forintos tiszteletdíjat az igazgatótanácsi tagoknak 50 ezer forintra emelték, az elnöknek, pedig Szatmárynak viszont havi 1 millió forintos tiszteletdíjat állapítottak meg, amelyről a kocsihoz hasonlóan „az annak felvételét korlátozó megbízatásának fennállásáig” lemondott. A Fidesz az írta a lapnak, ez a megbízás maga a képviselőség, a parlamenti képviselői munka összeegyeztethetetlen gazdasági tisztséggel, ezért a képviselő keresőfoglalkozást nem folytathat és egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el. 

A 24 egy decemberi közgyűlési határozatból azonban kiderítette, hogy sikerült megtalálni a módját, hogy Szatmárynak mégis jusson pénz: 

a tiszteletdíj helyett (...) maximum a tiszteletdíj bruttó havi összege és az az után a Pénztár által fizetendő adó és járulékteher keretösszegét figyelembe véve a Pénztár az Igazgatótanács elnöke javára, kérésére köthet (...) személybiztosítási szerződést, melynek időarányos havi díját, adó és járulék vonzatát (...) a pénztár fizeti meg.

Ez azt jelenti, hogy

Szatmáry ugyan nem vehetné fel a havi 1 milliós tiszteletdíját, helyette a pénztárnak lehetősége van a javára ugyanekkora értékben (plusz adó és járulék) biztosítást kötni.

Ugyanezen a közgyűlésen a képviselőt beválasztották az MKB másik pénztárának, az MKB Nyugdíjpénztárnak az igazgatótanácsába is, ahol szintén azonnal az elnöki pozícióig jutott, és

gyakorlatilag lemásolták az egészségpénztári "tiszteletdíj helyett biztosítás"-forgatókönyvet.

2017. november 1-jétől aztán felemelték a nyugdíjpénztárnál a Szatmáryt megillető biztosítás összegét havi 1,5 millió forintra, emellett a nyugdíjpénztár évente maximum 2 millió forint értékben állja Szatmáry utazásait, szállását, parkolási díját, taxizását, reprezentációs kiadásait. A két pénztár által finanszírozott juttatásoknak nyoma sincs Szatmáry Kristóf vagyonnyilatkozatában, azt pedig ennyiből nem lehet megmondani, hogy a pénztárak által Szatmáry nevére fizetett összeghez a politikus mikor és hogyan tud hozzájutni. 

A Fidesz szerit rágalom, de nem cáfol 

A Fidesz a 24 cikkének publikálása után közleményt adott ki az ügyben. Ebben Szatmáry Kristóf azt állítja, feladatait társadalmi megbízatásban látja el, tevékenységéért – a hatályos jogszabályok szerint - jövedelem nem illetheti meg. "Kizárólag a pénztárak által fizetett (SZJA törvény 70. § (1) bekezdés c) pontja értelmében) egyes meghatározott juttatásnak minősülő személybiztosításokkal rendelkezem, a kötvények, illetve azok pontos értéke a vagyonnyilatkozatomban szerepel" - írja a képviselő ezzel elismerve, hogy személybiztosítással valóban rendelkezik.

A közlemény szerint a 24.hu által hivatkozott közgyűlési, illetve küldöttközgyűlési jegyzőkönyvekben szereplő juttatások költségtérítés esetében csupán keret jelleggel, a lehetséges felső korlátokat határozzák meg a mindenkori vezető tisztségviselők javadalmazásában, ezért a közgyűlések által jóváhagyott juttatások a valós kifizetésekkel nem mutatnak egyezést.

Kommentelné? Hozzászólhat a cikkhez az Index Facebook-oldalán!

(Borítókép:  Szatmáry Kristóf érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)