Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

450 milliós agrártámogatást vett fel egy fideszes államtitkár felesége

2018.03.26. 12:05 Módosítva: 2018-03-26 13:44:38

A fideszes Horváth István neje, Nestorovic Anica agrártámogatások terén lekörözi a teljes képviselői mezőnyt, 2017-ben 450 millió forintnyi uniós és állami pénzt vett fel – derítette ki a Hvg.hu

Horváth István Kósa Lajos államtitkáraként tevékenykedik, felesége pedig sikeres üzletasszonnyá lépett elő az elmúlt pár évben. Tavalyi második helye után idén magasan az elsőre ugrott a politikusfeleségeknek, illetve cégeiknek megítélt uniós támogatások listáján. Cégének, a nagydorogi székhelyű Bikácsi Agrár Kft.-nek 2017 januárja és decembere között

összesen 425,2 millió forintnyi támogatást ítéltek meg a nagyrészt uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból.

Az államtitkár horvátországi születésű, de szerb-magyar származású neje néhány éve még angolt tanított a nagydorogi általános iskolában, a Bikácsi Agrárt 2011-ben alapította. Az első évben 4,7 millió fontos veszteséget termelt a cég, de még 2014-ben is csak 81 ezer forintnyi pluszt sikerült összehoznia. 2015 után viszont valóságos szárnyalásba kezdett: az időközben elnyert uniós forrásoknak és felvett hiteleknek köszönhetően a 2016-os, legutóbbi beszámolójában már 424 millió forintnyi eszközállományt tüntetett fel, pedig ebben értelemszerűen még nem lehetett benne az a több mint félmilliárd forintnyi támogatás, amelyet 2016 második félévében és 2017-ben nyert el a cég.

Horváth István
Horváth István
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Nestorovic Anica után jócskán lemaradva, de a tavalyi győztesnél is nagyobb összegű támogatással a szintén fideszes Bánki Erik felesége, Bánki Ágnes lett a második az agrártámogatást bezsebelő felségek toplistáján. Bánkiék agrár-környezetgazdálkodási kifizetés jogcímen ítéltek 41,8 millió forintnyi támogatást a Vidékfejlesztési Programból. A tavalyi győztes, L. Simon László felesége idén nem került fel a listára.