Már ki is vásárolják a cseheket Mészárosék a Mátrai Erőműből

2018.03.26. 15:35 Módosítva: 2018.03.26. 15:38

Kiderült, miért függesztették fel a BÉT-en hétfőre a kereskedést az Opus-szal: Mészáros Lőrinc-féle cég két lépésben kivásárolja a prágai központú Energetický a Průmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét – jelentette be a vállalat az ügyletről szóló megállapodást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tranzakciók zárását követően az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erőmű. A közleményben azt kommunikálja a cég, hogy a magyar-cseh partnerek döntésüket a társaság hosszú távú működési stratégiájára, valamint a fejlesztésére vonatkozó eltérő elképzelések indokolják.

Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikeresen teljesítette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. Vagyis alig egy hete zárult a tranzakció, máris a csehek távozásáról döntöttek a tulajdonosok. Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig vásárolja ki a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból.

A tranzakciók első lépéseként a szükséges hatósági hozzájárulások - GVH, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal - megszerzésével a Status Power Invest Kft. 85 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben, amellyel a társaság kizárólagos és teljes körű irányítást szerez a Mátrai Erőmű felett. Az ügylet második lépéseként, 2019. június 20-án a Status Power Invest Kft. megvásárolja az EPH csoport fennmaradt 15 százalékos tulajdonrészét is a Mátra Energy Holdingban. Ezzel az irányítás megszerzését követően a Status Power Invest Kft., a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények (72,665 százalék) egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

Jászai Gellért így indokolja a hirtelen jött döntést a kivásárlástól:

Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy másként gondoljuk a vállalat problémáinak kezelését, mint cseh partnereink. Míg ők alapvetően a vállalat reorganizációjában gondolkodtak, addig mi inkább az erőmű és a technológia innovatív fejlesztésével, szükség szerint új blokk építésével akarjuk a hatékonyság növekedését és a munkahelyek megőrzését elérni.

Az Opus-csoport az első tranzakció lezárását követően a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét, Valaska Józsefet, aki korábban 23 évig vezette már a céget, kéri majd fel a társaság operatív vezetésére.

Háttér

Úgy tudjuk, hogy a felek igyekeztek win-win megállapodást kötni, vagyis miután kiderült, hogy eltérően látják a cég jövőjét, a csehek - üzleti itokként kezelt - anyagi előnyök mellett fogják elhagyni a befektetést.

Azt már korábban is találgatta a piac, hogy a kőkemény kapitalista megközelítésű EPH miként tud majd együttműködni a Mészáros-világgal, most kiderült, hogy sehogysem. A tranzakciót viszont csak a már beadott paraméterek mellett lehet lezárni.

A NER-nek, vagy a Mészáros-világnak kínos kockázat lett volna, ha a szükséges reorganizáció miatt sok-sok ember elveszíti a munkahelyét. Ebben eltérően gondolkodtak a felek, még akkor is, ha állítólag a tavalyi veszteség nem okozott kellemetlen meglepetést az új tulajdonjosoknak, egyrészt, mert korábban volt alkalmuk alaposan átvilágítani a működést, másrészt, mert abban sok egyedi tétel volt, 2017-ben például összesen hat biztosítási esemény következett be Visontán.

Úgy tudjuk, hogy a fő vita inkább azon volt, hogy egyáltalán kinek lehet erősebb befolyása az erőmű életére. Az eredeti, 50-50 százalékos megállapodásban a csehek adhatták volna az erősebb irányítási befolyást. Ezzel addig nem is volt gond, amíg a felek egy irányba húztak. Ám, amikor előjöttek a vitás kér5dések, minden érzékenyebb lett.

Emlékezhetünk, hogy a kisebbségi tulajdonosMVM is előbb lemondott volna a vétójogáról, majd visszavonta azt az alapszabály-módosítást, amellyel korlátozta volna önmagát. Nagyon leegyszerűsítve, az sejthető, hogy ha a csehek és Mészáros együtt gondolkodott volna, akkor az MVM megvált volna a vétótól, de amikor a felek már vitában vooltak, ettől visszalépett a biztonság kedvéért.

Múlt pénteken közgyűlést is tartott a Mátrai, ekkor több cseh képviselőt is beválasztottak a testületbe, ám az ő szerepük ekkor már inkább már csak amolyan biztosíték volt a cseheknek.

Konszolidáció

Az Opus Global és részvényesei számára az új felállásban az nagyon fontos, hogy mire megvalósul a Status Powees tőkeemelés, és az Opus Global többségi tulajdonnal lesz benn a Mátraiban, akkor a tőzsdei cég konszolidálni ntudja a 90 milliárd forintos saját tőkével rendelkező erőműcéget, amivel nagyon sokat nő az Opus Global értéke.