Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már ki is vásárolják a cseheket Mészárosék a Mátrai Erőműből

2018.03.26. 15:35 Módosítva: 2018-03-26 15:38:17

Kiderült, miért függesztették fel a BÉT-en hétfőre a kereskedést az Opus-szal: Mészáros Lőrinc-féle cég két lépésben kivásárolja a prágai központú Energetický a Průmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét – jelentette be a vállalat az ügyletről szóló megállapodást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tranzakciók zárását követően az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül a Mátrai Erőmű. A közleményben azt kommunikálja a cég, hogy a magyar-cseh partnerek döntésüket a társaság hosszú távú működési stratégiájára, valamint a fejlesztésére vonatkozó eltérő elképzelések indokolják.

Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. múlt csütörtökön jelentette be, hogy sikeresen teljesítette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. Vagyis alig egy hete zárult a tranzakció, máris a csehek távozásáról döntöttek a tulajdonosok. Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig vásárolja ki a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból.

A tranzakciók első lépéseként a szükséges hatósági hozzájárulások - GVH, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal - megszerzésével a Status Power Invest Kft. 85 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben, amellyel a társaság kizárólagos és teljes körű irányítást szerez a Mátrai Erőmű felett. Az ügylet második lépéseként, 2019. június 20-án a Status Power Invest Kft. megvásárolja az EPH csoport fennmaradt 15 százalékos tulajdonrészét is a Mátra Energy Holdingban. Ezzel az irányítás megszerzését követően a Status Power Invest Kft., a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények (72,665 százalék) egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

Jászai Gellért így indokolja a hirtelen jött döntést a kivásárlástól:

Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy másként gondoljuk a vállalat problémáinak kezelését, mint cseh partnereink. Míg ők alapvetően a vállalat reorganizációjában gondolkodtak, addig mi inkább az erőmű és a technológia innovatív fejlesztésével, szükség szerint új blokk építésével akarjuk a hatékonyság növekedését és a munkahelyek megőrzését elérni.

Az Opus-csoport az első tranzakció lezárását követően a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét, Valaska Józsefet, aki korábban 23 évig vezette már a céget, kéri majd fel a társaság operatív vezetésére.

Háttér

Úgy tudjuk, hogy a felek igyekeztek win-win megállapodást kötni, vagyis miután kiderült, hogy eltérően látják a cég jövőjét, a csehek - üzleti itokként kezelt - anyagi előnyök mellett fogják elhagyni a befektetést.

Azt már korábban is találgatta a piac, hogy a kőkemény kapitalista megközelítésű EPH miként tud majd együttműködni a Mészáros-világgal, most kiderült, hogy sehogysem. A tranzakciót viszont csak a már beadott paraméterek mellett lehet lezárni.

A NER-nek, vagy a Mészáros-világnak kínos kockázat lett volna, ha a szükséges reorganizáció miatt sok-sok ember elveszíti a munkahelyét. Ebben eltérően gondolkodtak a felek, még akkor is, ha állítólag a tavalyi veszteség nem okozott kellemetlen meglepetést az új tulajdonjosoknak, egyrészt, mert korábban volt alkalmuk alaposan átvilágítani a működést, másrészt, mert abban sok egyedi tétel volt, 2017-ben például összesen hat biztosítási esemény következett be Visontán.

Úgy tudjuk, hogy a fő vita inkább azon volt, hogy egyáltalán kinek lehet erősebb befolyása az erőmű életére. Az eredeti, 50-50 százalékos megállapodásban a csehek adhatták volna az erősebb irányítási befolyást. Ezzel addig nem is volt gond, amíg a felek egy irányba húztak. Ám, amikor előjöttek a vitás kér5dések, minden érzékenyebb lett.

Emlékezhetünk, hogy a kisebbségi tulajdonosMVM is előbb lemondott volna a vétójogáról, majd visszavonta azt az alapszabály-módosítást, amellyel korlátozta volna önmagát. Nagyon leegyszerűsítve, az sejthető, hogy ha a csehek és Mészáros együtt gondolkodott volna, akkor az MVM megvált volna a vétótól, de amikor a felek már vitában vooltak, ettől visszalépett a biztonság kedvéért.

Múlt pénteken közgyűlést is tartott a Mátrai, ekkor több cseh képviselőt is beválasztottak a testületbe, ám az ő szerepük ekkor már inkább már csak amolyan biztosíték volt a cseheknek.

Konszolidáció

Az Opus Global és részvényesei számára az új felállásban az nagyon fontos, hogy mire megvalósul a Status Powees tőkeemelés, és az Opus Global többségi tulajdonnal lesz benn a Mátraiban, akkor a tőzsdei cég konszolidálni ntudja a 90 milliárd forintos saját tőkével rendelkező erőműcéget, amivel nagyon sokat nő az Opus Global értéke.