MNB: Kamunak hangzik az FBI védett tanújának története

2018.03.26. 19:12

A magyar rendőrség után a Magyar Nemzeti Bank is megszólalt a Magyar Nemzet hétfői sztorijával kapcsolatban, amely szerint elmúlt években három-négymilliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról, ami az uniós pályázatokból a kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalék lehet. A cikk szerint a pénz arab és ázsiai számlákra került, az egyik résztvevő magyar férfi pedig az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal van az Egyesült Államokban.

Az MNB közleményében pártpolitikai csatározásnak és kamuhírnek tartja a történteket. 

Az MNB – már csak a hírben szereplő összeg nagyságrendje miatt is - nyilvánvalóan alaptalannak, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja az egyik politikai napilap ma megjelent, ezermilliárdos pénzmosási ügyletekre, állítólagos hasonló nagyságrendű készpénzfelvételekre célzó írását. A pénzügyi rendszer, az ügyfelek biztonsága nem lehet a közéleti csatározások terepe.

A közlemény szerint politikai szándékok állhatnak a cikk mögött, bár azt sajnos nem fejti ki a jegybank sajtóosztálya, hogy mire gondol, ahol cikket lehozó lapot sem nevezi meg. Az írás pedig azért tűnik alaptalannak az MNB szerint, mert "a cikkben szereplő 1300 milliárd forintnyi tranzakciós összeg például lényegesen meghaladja az újságban említett hazai nagybank (MKB) háztartási és vállalati betétállományának teljes összegét."

De nemcsak alaptalan, hanem veszélyes is a cikk a Matolcsy György vezette intézmény szerint, mert "minden olyan kísérlet, amely a teljes magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat próbálja – esetlegesen politikai érdekekből – alaptalanul kétségbe vonni, alkalmas lehet a pénzügyi rendszer hitelességének, stabilitásának csorbítására. Közéleti meggyőződésétől függetlenül ez senkinek sem lehet az érdeke."

A jegybank felhívja a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy még a politikai kampány időszakában is tartózkodjanak a magyar pénzügyi közvetítő rendszerbe vetett közbizalom és a pénzügyi stabilitás – megalapozatlan, nyilvánvalóan téves információkkal való – veszélyeztetésétől.

Az MKB amúgy 2014-től a magyar állam tulajdona volt miután 2014-ben 17 milliárd forintért megvásárolta a  Bayerische Landesbanktól, a tulajdonosi jogot pedig a Magyar Nemzeti Bank gyakorolta. Az MNB aztán nagyon sok pénzért rendbe hozta a bankot, 2016-ban pedig 37 milliárd forintért eladta magánbefektetőknek. Az MKB tulajdonosai először elég homályos hátterű befektetési alapok voltak, aztán Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás, valamint az MNB alelnöki posztjáról a bank vezérigazgatói székébe került Balog Ádám tulajdonába került az MKB egy része. Mára viszont a bank meghatározó tulajdonrésze a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt-nél van.