Svájci számlán kötött ki az osztalék, amit Rogán feltalálótársának cége fizetett ki

HUSZ3862
2018.03.28. 11:26

Nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik az a svájci üzletember, aki besegített Rogán Antal feltaláló barátainak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonba tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét – írja a 24.hu.

Múlt héten írtunk róla, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlására a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás gyanúja miatt kezdett nyomozni a Rogán Antal nevével fémjelzett mobilaláírás ügyében. Rogán anno azt mondta, büszke arra, hogy részt vett az elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésében és hogy ezzel értéket teremtett.

A Mobilisign nevű eljárás feltalálását azonban már akkor sem mindenki tekintette értékteremtésnek. A piaci szereplők jelezték, ehhez hasonló megoldás igen sok létezik a piacon, hogy ezek működése mennyiben tér el a találmányban leírttól, az kérdéses. Az OLAF figyelmét pedig azzal keltette fel a projekt, hogy az aláírási eljárást kifejlesztő cég, a Profitrade 90 a kutatáshoz 256 millió forint uniós pénzt is kapott.

A cég 2013-ban és 2014-ben négy uniós támogatást nyert el összesen 965,4 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást, de a cég forgalma a támogatott újítások - az okos bevásárlólista, a virtuális online koncertterem, vagy az e-aláírás - ellenére se indult be, sőt vissza is estek a bevételeik 2016-ban és 2017-ben. Ennek ellenére 2015 tavaszán a tulajdonosok 41 millió forint osztalék kiosztása mellett döntöttek, amiből 41 millió 228 ezer forintot Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára. A többi tulajdonos - köztük Rogán feltalálótársa, Csík Balázs - csak fejenként ezer forintnyi osztalékban részesült.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a svájci Christian S. Frey, a CSF Management igazgatója által 2007-ben alapított Central European Investment AG (CEI AG) számlájáról végül hova került a pénz, ugyanis a céget

pontosan azzal a céllal hozták létre, hogy svájci törvényeket kihasználva a rajtuk keresztül lebonyolított ügyletek részletei ne derülhessenek ki a nyilvánosság számára.

A CEI székhelye, ami egyben Frey irodája is, néhány utcára van attól a háztól, amiben Kertész Balázs, Rogán korábbi ügyvédje és bizalmasa lakást vásárolt. Kertész svájcit megelőző budapesti lakcímére van bejelentve a Rogán-társak másik, digitális aláírási biznisszel foglalkozó cége, a Mobilsign Kft.

Kertész korábbi felesége, Pozsgai Petra Csík Balázzsal együtt egy ideig tulajdonos volt a Profitrade 90-ben, később pedig ő vette át Csíktól a Mobilsign-t, aminek Rogánék átadták a digitális aláírási szabadalom hasznosítási jogait. A Mobilsign aztán 25 millió forintot fizetett ki a találmány hasznosítását honorálva Rogán Antalnak.

Csik Balázsnak nem ez volt az első üzlete, amivel a hírekbe került: hozzá köthető például a Fidesz-kormányok alatt sikert sikerre halmozó Hunguard nevű cég is. Ők végezhették annak idején a NAV szerverére kötött nyerőgépek rendszereinek auditálását, aztán a közműcégekét, és a pénzügyi szektor cégeiét is. A történetről itt írtunk részletesebben.

A mobilaláírás ügye mellett más kutatásfejlesztési projekteket is gyanúsnak talált az OLAF, ezekben szintén nyomozás folyik. Polt Péter közlése szerint összesen harminc ügyben nyomoznak 9,7 milliárdos értékben. Ezeknél szintén arra gyanakszanak, hogy "elkutatták" az uniós pénzeket.

(Borítókép: Huszti István / Index)