Állami rekvirálástól tartanak Tokajban

2018.03.28. 06:48

Határozatot kaptak készhez a tokaji ingatlantulajdonosok, amely szerint az államnak elővásárlási joga lesz tulajdonaikra. A tulajdonosok rekvirálástól tartanak. A Népszavának nyilatkozva a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: szó sincs rekvirálásról, az állam világörökségi terület védelmét akarja biztosítani.

Latorcai Csaba szerint a január 1-jétől érvényes szabályozás nem korlátozza a tulajdonosokat:

  • az adásvételi szerződés megkötése után kell értesíteni az államot, hogy a szerződésben foglalt feltételek alapján kíván-e élni elővásárlási jogával. Kár így nem érheti a tulajdonost.
  • elismerte, hogy a cél a külföldi tulajdonszerzés korlátozása olyan esetekben, ha úgy érzik, nem lesz biztosítva az ingatlan karbantartása.

"Számtalanszor előfordult, hogy egy ingatlan gazdát cserélt, s például a külföldi tulajdonost nem lehetett kötelezni a parlagfű levágására, az épület állagának megóvására, mert nem tartózkodott életvitelszerűen az országban" – mondta Latorcai, bár az nem derült ki, milyen szempontok alapján dönt az állam arról, hogy él-e elővásárlási jogával. Erre ugyanis a január óta lezajlott több mint száz adásvétel esetén még egyszer sem került sor.

Latorcai szerint az országosan 20 ezer ingatlant érintő elővásárlási jog nem csökkenti az ingatlanok forgalmi értékét. Úgy véli, érthető, ha a kézhez kapott határozattól sokan megijedtek, de ennek oka az információhiány, valójában senkit nem ér hátrány a határozattól.