Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

316 forinttal kéne emelnie a kormánynak egy doboz cigi árát az EU-s szabály szerint

2018.03.29. 10:05

A Napi.hu számításai szerint átlagosan 316 forinttal kéne drágítania a kormánynak egy doboz cigaretta árát az uniós rendelet alapján, de valószínűleg erre a választások előtt már nem fog sor kerülni.

2018 januárjától elvileg minden uniós tagországban meg kell felelnie annak a 2011-es tanácsi rendeletnek, ami a cigaretta jövedéki adóját szabályozza. A rendelet alkalmazása alól nyolc ország, köztük Magyarország is átmeneti felmentést kapott, de most már alkalmazni kéne a szabályt. Ez pedig áremelést jelentene.

Mi ez a szabály?

Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot.

Magyarországon 54 753 forintot kell fizetni ezer darab cigarettáért átlagosan, tehát 1095 forint a súlyozott átlagár. A jövedéki adó azonban ennek csak 54,6 százalékát teszi ki. Ebből az ezerszálas átlagárból

  • mintegy 29 850 forintot tesz ki a jövedéki adó, és 11 640 forintot az áfa.
  • A maradék a dohánycégeké, az ellátóé és a trafikoké, ami körülbelül 13 220 forint, vagyis 24,2 százalék.

Ha a jövedéki adó emelkedik, akkor nő a súlyozott átlagár is, és az sem valószínű, hogy a piaci szereplők a 13 220 forintnál kevesebbel is beérnék. Az egészen pedig ott van a világverő mértékű, 27 százalékos magyarországi áfa.

A Napi.hu számításai szerint a cigaretta árát 70 570 forintra kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa.

Ez dobozonként 1411 forintot jelentene.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lappal korábban közölte, hogy nem tervez további adóemelést, de azt is elmondták, hogy még korai a kérdéssel foglalkozni. A lap most újra rákérdezett az NGM-nél és az Európai Bizottságnál is, de nem kaptak érdemi válaszokat. A rendeletet nem teljesítő országokkal az EU kötelezettségszegési eljárást indíthat, és elvileg pár napon belül derülhet ki, hogy Magyarországgal szemben indítanak-e ilyesmit.