Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Jóval optimistább lett a jegybank az idei növekedést illetően

2018.03.29. 11:19

A korábbi 3,9 százalékos becsléshez képest magasabb, 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a Magyar Nemzeti Bank szakértői erre az évre a csütörtökön megjelent legfrissebb Inflációs jelentésben. A jövő évtől azonban fokozatosan lassuló GDP-növekedési ütemet várnak – írja az MTI.

A decemberi Inflációs jelentés óta beérkezett adatok alapján arra számítanak, hogy a korábbi várakozásokhoz képest magasabb lesz a fogyasztás és a beruházások, illetve az export is erősebb lesz. Az inflációra vonatkozó előrejelzés alapvetően változatlan az előző jelentéshez képest. Idén 2,5, jövőre 2,9, 2020-ra 3 százalékos fogyasztói áremelkedést várnak. A bérnövekedés hatásait több dolog is tompítja az infláció szempontjából, ilyen például, hogy

  • a szociális hozzájárulási adó csökkenése,
  • a társasági nyereségadó 2017-ben csökkenése,
  • és a gazdaság fokozatos fehéredése

visszafogja a béremelések inflációra gyakorolt hatását. Emellett az eurozónában az inflációs kilátások tartósan mérsékeltek, valamint a lakossági inflációs várakozások is historikusan alacsony szinten stabilizálódtak, azaz összességében szintén fékezik az áremelkedés ütemét.