Árpád
-2 °C
4 °C

Leteremtette a kartellgyanút jelentő állami cég vezetőjét a nemzeti vagyonkezelő vezére

2018.03.29. 09:05

Az Mno.hu információi szerint újraindulhat Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata a repülőtéri földi kiszolgálótársaságok kartellezésének ügyében, ugyanis újabb feljelentés érkezett a hatósághoz. A GVH a lap értesülését nem erősítette meg.

A lap cikke szerint három hangfelvételt küldtek el a GVH-nak, ezek a hangfelvételek pedig a Magyar Nemzet szerkesztőségébe is eljutottak. Az egyik felvételen a lap szerint Szivek Norbert és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó, állami Malév Ground Handling (MGH) Zrt. 2016 októberében leköszönt vezérigazgatója beszélget. A felvételen a lap szerint Kisvári leköszönése után nagyjából két héttel készült.

A hangfelvételen Szivek - aki Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének barátja és üzlettársa is - elég durva hangnemben teremti le Kisvárit, amiért a versenyhivatalhoz fordult  jelezve: a Çelebi azzal kereste meg az MGH-t, hogy egyeztessenek árakat, ami súlyos versenykorlátozó bűncselekmény.

A felvétel alapján Szivek azt mondta, a Malév csak nyert volna vele, ha Kisvári nem jelenti be a kartellgyanút a GVH-nak. Kisvári azt válaszolja erre, hogy ha máshonnan derült volna ki, hogy a Çelebi vezérigazgatója megkereste, hogy egyeztessenek árat, akkor az MGH került volna bajba. Szivek szerint ugyanakkor Kisvári valójában a saját büszkeségét mentve tette a bejelentést, és amúgy teljesen alkalmatlan vezető pozíció betöltésére.

Szivek Norbert
Szivek Norbert
Fotó: Sóki Tamás / MTI

"Te önkéntes rendőr vagy, János?" - kérdezi Szivek, mire Kisvári azt mondja, "nem vagyok önkéntes rendőr, de kötelességem bejelenteni". Kisvári Jánost a lapnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a felvétel létét és tartalmát.

A Çelebi a lapnak korábban tagadta, hogy törvénytelenség történt volna. A GVH Kisvári beadványára akkor nem indított versenyfelügyeleti eljárást; a lap úgy tudja, hogy a hatóság emberei csak e-mailben érdeklődtek az érintett cégeknél, házkutatás nem történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?