Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bepereli a repteret a ferihegyi bőröndfóliázó

fe 1200 0 poggyaszfoliazas 2
2018.03.30. 11:17

Az elmúlt hónapok csomagnyitós-lopkodós reptéri történetei miatt valószínűleg sokakban felértékelődött az a szolgáltatás, amivel valamennyire elejét lehet venni a bőröndök kinyitásának: a bőröndöket ronda zöld fóliába tekerő állomások a becsekkoló pultoknál.

Ezt a szolgáltatást már öt éve végzi egy olasz székhelyű multicég, a Truestar, a jövő héttől viszont már egy másik cégnek van erre szerződése. A Truestar pedig úgy érzi, hogy nagyon nem fair módon veszti el a helyét a reptéren a jövő héten, ezért bírósághoz is fordult.

A Truestar saját referenciái szerint az egész világon piacvezető a bőröndök becsomagolásában, 20 ország repterein van jelen, és nem is foglalkozik semmi mással. Budapesten 2013. április 1-e óta működik, akkor 5 évre nyert szerződést a Budapest Airport pályázatán, ami most április 1-én jár le. Hogy továbbra is legyen, aki betekeri az aggódó utasok bőröndjeit, a BUD Zrt. ki is írt egy újabb pályázatot, amelyen a Truestar el is indult,

viszont a pályázat beadása után furcsa dolgok történtek.

Maurizio Orsi, a Truestar igazgatósági tagja azt mesélte az Indexnek, hogy szerintük már a pályázati kiírás is érdekes volt, elég átláthatatlan volt, hogy pontosan milyen feltételeknek kellene megfelelni és a különböző szempontokat milyen súllyal veszik majd számításba a döntés meghozatalánál. A furcsaságok viszont azután kezdődtek, hogy már beadták a versenyzők a pályázatot. 

Pár nappal a tender zárása után, amikor már beérkezett az összes pályázati anyag (nem tudni, mennyi), Orsi úr kapott egy emailt a Budapest Airport üzletfejlesztési vezetőjétől, Mirko Fechner úrtól, hogy beszéljenek egy kicsit a cég pályázatáról. A beszélgetés során Fechner úr állítólag több ponton is kritizálta a Truestar pályázatát. A legnagyobb baja viszont nem ezzel volt, hanem a cég üzleti tervével, Fechner szerint ugyanis irreálisan nagy bevétellel tervez az olasz cég. Azt mondta hogy 

a Truestar írja át a pályázatát egy alacsonyabb bevételi számmal, különben diszkvalifikálják a pályázatból.

Erről aztán még egy emailt is küldött. Ez Orsi szerint több szempontból is különös volt. Egyrészt nem esett neki igazán jól, hogy valaki megkérdőjelezi, hogy ő hogyan látja a cége jövőjét, márpedig állítása szerint már most is több pénz folyik be a céghez havonta, mint amennyit a pályázati tervbe beleírtak (eléggé felpörgették ugyanis a keresletet az arról szóló hírek, hogy hogy nyitogatják fel folyamatosan a bőröndöket a rakodók). Ráadásul banki garanciájuk is volt a beígért bevételre. Másrészt szokatlan, hogy a pályázat elbírálója ilyet kér egy pályázótól, amikor már látja a többi ajánlatot is.

Fechner azt is mondta még a telefonba, hogy, bár a pályázati kiírásban nem így szerepelt, a tender elbírálásánál csak a gazdasági érvek számítanak, vagyis hogy ki tud több pénzt keresni és több bérleti díjat fizetni. 

Vonakodva, de Orsi és csapata átírta a pályázatot és beadták újra, kisebb számokkal. Viszont ezután pár nappal kaptak egy levelet Fechnertől, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy sajnos nem ők nyerték a pályázatot, de ha majd lesz valami lehetőség, szólnak. Hogy ki nyert, vagy milyen kritériumok alapján, arról nem írtak semmit. Azóta pedig a BUD nem nagyon kommunikál az olasz céggel. A Truestar valami olyasmit sejt a háttérben, hogy 

azért íratták át a pályázatukat, hogy a Budapest Airport egy másik céget hozhasson ki győztesnek. 

Az olasz cég bírósághoz is fordult, beadott egy ideiglenes intézkedési kérelmet a bíróságra még februárban, amiben azt kérte, hogy a bíróság tiltsa meg a szerződéskötést a BUD és a pályázat nyertese között, mert az eljárát sértette a versenyjogot. A kérelem szerint a pályázat kiírása és elbírálása is "a pályáztatás tisztaságát sértő magatartást követett el", ami a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütközik. 

A bíróság viszont még nem bírálta el a kérelmet, így pedig valószínűleg már nem tudná megakadályozni a szerződéskötést, hiszen az új csomagfóliázó cég jövő hétfőtől elvileg már csomagol, úgyhogy valószínűleg szerződése is van. A Truestar pedig ezután várhatóan perelni fog. 

Megkerestük az ügyben a Budapest Airportot, ahonnan a következő választ kaptuk: 

A Budapest Airport transzparens, fair és komoly versenytárgyaláson választotta ki a csomagfóliázás új szolgáltatóját a repülőtérre. A tendert elbíráló bizottság szerint a győztes kínálta a legjobb minőségű szolgáltatást és az ő kereskedelmi ajánlatuk volt a legjobb. Azóta értesültünk arról, hogy a korábbi szolgáltató bíróságon próbálja vitatni és megtámadni a döntést. A Budapest Airportnak azonban semmilyen kétsége nincs a versenytárgyalás törvényes lebonyolításával kapcsolatban és várakozással tekintünk az új szolgáltató színrelépése elé, ami napokon belül várható a terminálokon.

Hogy miért kérték a pályázat módosítását és hogy ez standard gyakorlatnak számít-e, arra nem kaptunk választ. 

Borítókép: a Truestar fóliázója a Liszt Ferenc Repülőtéren. Fotó: bud.hu.