Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeomlott az európai légi közlekedés, késések Budapesten is

2018.04.03. 17:16
Az európai repülőjáratok több mint a fele késéssel indul, miután meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol kulcsfontosságú számítógépes rendszere.

Az EU légiforgalmi irányító rendszerét működtető brüsszeli Eurocontrol bejelentette, hogy egy fontos rendszere (Enhanced Tactical Flow Management System) meghibásodott, és a technikai problémák miatt a napi 29 500 európai járat fele késéssel indul. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Indexnek  elmondta, hogy minden európai repülőtéren korlátozni kellett az indulásokat.

Budapest például óránként öt járatot tud most elindítani. Szép sorban, ahogy erre engedélyt kap, de a legutóbbi órában (16 és 17 óra között) kilenc gépnek kellett volna indulnia."

Hardy Mihály azt javasolja, hogy érdemes felhívni a légitársaságokat, illetve aki megadta a telefonszámát, nézze meg, hogy nem kapott-e sms-ben tájékoztatást, mert egész Európában késések várhatóak. Az Eurocontrol azt ígérte, hogy még kedd estére úrrá lesz a helyzeten.

Frissítés: Háromnegyed hatkor kaptuk a hírt, hogy javult a helyzet, jelenleg hét repülő tud Budapestről felszállni, öt nyugati és kettő keleti, illetve déli irányba.

Újabb frissítés: Hardy Mihály az MTI-nek kedd este azt mondta, hogy bár a hibát már orvosolták Brüsszelben, a késések fokozatosan szűnnek csak meg, a járatok maguk előtt görgetik a korábban felhalmozott késést, ezért a menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.