Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 milliárd dolláros ellenlépéssel válaszol Trump importvámjaira Kína

2018.04.04. 12:18

A kínai pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye alapján összesen 106 amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos importvámot. A bejelentés előzménye, hogy szerdán az amerikai kormány közölte, hogy 1300 kínai terméket érintő 25 százalékos pótvám kivetésére készül – írja a Financial Times.

A kínai minisztérium listáján olyan mezőgazdasági termékek szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica vagy a cukornád, de az amerikai autókra és vegyipari termékekre is vámot vetnének ki.

Washington a pótvámokkal akarja kikényszeríteni, hogy Peking változtassa meg a szellemi termékekkel kapcsolatos gyakorlatát, arra akarja kényszeríteni a Kínában működő amerikai technológiai cégeket, hogy adják át hazai vállalatoknak termékeik szellemi tulajdonjogát és technológiáját.

Kína szerint ugyanakkor a tervezett amerikai intézkedés a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival ellenes, és a protekcionizmus senkinek nem áll érdekében. Kína az ügyben a WTO-hoz fordul, és emellett az új importvámokkal viszonozza az USA 50 milliárd dollárnyi terméket érintő vámjait.