Est Media: 3,3 milliárd forintot ér az üres tőzsdei váz

-4
2018.04.04. 09:11
Megmenekült a csődtől, és a jövőben valamilyen vadonatúj tőzsdei történetnek adhat keretet az Est Media nevű cég. A spekulánsok magasra hajtották az árfolyamát, pedig ma még nem tudni, hogy kinek, milyen vállalkozásai kerül majd ebbe az üres keretbe.

Van élet az Est Media cs.a. elkülönített részvény körül. Már a társaság elnevezése után álló kifejezések is magyarázatra szorulnak. A cs. a. azt jelenti, hogy a társaság csődeljárás alatt áll, míg az „elkülönítővel” a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is egyfajta jelzést adott arról, hogy szokatlan folyamatok, tartozások, zavarok voltak tapasztalhatóak mostanában a cég körül.

Feltámadás Húsvét idején

Igen ám, de az a cég, amelynek részvényei

egy éve még csak 1 forint 50 fillért értek, április 3-án 63 forint 80 filléren zártak.

Márpedig ez egy negyvenszeres éves áremelkedés, ami eddig legfeljebb Mészáros Lőrinc cégeire volt jellemző a tőzsdén. Két hete például volt egy olyan nap, amikor 46 forintról, 76 forintra ugrott egyetlen nap alatt a kurzus. Aztán korrigált, de az elmúlt napokban megint emelkedik az árfolyam. Mivel nagyjából 52 millió részvénye van az Est Media Nyrt-nek, a durván 64 forintos jelenlegi kurzus azt is jelenti, hogy a nemrég még az életben maradásért küzdő cég ma 3,3 milliárd forintot ér. Mi történhetett?

Eltűnhet a cs. a.

A legnagyobb valós pozitívum, hogy mivel jogerősen létrejött az Est Media cs. a. csődegyezsége, a társaság vélhetően túlél, a bíróság immár jogerősen elfogadta (például a NAV ellenében is) a társaság álláspontját.

Innen nincsen tovább, az ilyen bírósági határozat ugyanis, ha a csődegyezség már jóvá van hagyva, jogerős, nem lehet a Kúriához fordulni.

A csődegyezség szerint a hitelezők a követelésük 97,45 százalékáról lemondanak, de 2,55 százalékért újonnan kibocsátott Est Media papírokat kapnak. Ehhez hamarosan tőkeemelést kell szervezni, jogi szakkifejezéssel, meg kell keletkeztetni az új papírokat.

A hitelezői követeléseken belül vannak dolgozói követelések is, ezeket annyiban kell más megítélés alatt kezelni, hogy a dolgozókkal nem lehet alkudozni, ők a követeléseik 100 százalékát fogják kapni.

Amikor a negyvened több mint az egész

A legkülönösebb az ebben a speciális adósságrendezési folyamatban, hogy még az is lehet, hogy a korábban reménytelen helyzetben levő hitelezők nagyon is jól járnak. Az Est Media ugyanis hamarosan kibocsát 39 255 417 darab, egyenként 0,78 forint névértékű új részvényt. A részvények, mint már említettük, jelenleg 60 forint felett forognak a tőzsdén, vagyis majdnem a névérték százszorosán.

Aki ilyen részvényben kapja meg a követelése 2,55 százalékát, még bőven a hitele felett térülhet. Feltéve persze, ha ilyen szép magas marad az árfolyam.

Józan paraszti ésszel ugyan nem érthető, hogy mi ér ennyit a papíron, de a befektetők, a spekulánsok szeretik a csodákat. Ha egy részvénnyel egy év alatt negyvenszerezni lehetett, abból érdemes lehet még mindig venni, ott van mozgás, ott még bármi megtörténhet. Ráadásul az Est Media esetében többé-kevésbé még azt is lehet tudni, hogy mi várható a jövőben.

Jön valaki, aki pont egy üres tőzsdei céget szeretne feltölteni.

Vagyis állítólag jön majd egy olyan befektető, aki szeretne egy működőképes, adósságoktól mentes, de már a tőzsdén jegyzett céget, amelyet ő majd telepakol új tartalommal. A cég körül azt mondják, hogy valóban vannak ilyen érdeklődések, de ennél pontosabbat még nem lehet látni, ám a piacon az a pletyka terjedt el, hogy azért ennél jobban áll már az Est Media menedzsmentje, többet tudnak a közeljövő folyamatairól. Vagyis jön valaki, akinek tervei vannak a tőzsdei léttel. Ő miután a jelenlegi menedzsment már rendezte a korábbi csődeljárásból fakadó tennivalókat, majd egy második körös tőkeemeléssel átveszi az Est Media felett a kontrollt és elindulhat egy tökéletesen új történet. Az Est Media előtt tehát két körös tőkeemelés áll.

Előbb a hitelezők kapnak részvényeket, aztán majd a második körben a reménybeli új többségi befektető. Az első tőkeemelésnek és a részvények megkeletkeztetésnek csak technikai időszükséglete van, de állítólag az új tulajdonos kontrollszerző tőkeemelése is még ebben az évben lezárulhat.

3,3 milliárd forint. Ennyit ér tehát az említett váz, és ez rávilágít egy nagyon fontos tőzsdei tapasztalatra! Az Est Medianak ugyanis van egy nagyon nagy előnye, ez nem csupán egy tőzsdei cég, de még közkézhányada, azaz szórt részvényesi struktúrája is van

A tőzsdére egy céget némi költséggel és némi időigénnyel bárki be tud vinni, de ha pénzt is szeretne csinálni, ahhoz forgalom, ahhoz befektetőtársak kellenek.

A BÉT-ről vett példákkal, a Konzum, az Opus Global, és igen még az Est Media is alkalmasak pénzszerzésre. Míg az amúgy alighanem átláthatóbb 4iG, vagy Kulcs-Soft tőzsdei informatikai cégek, ahol szép, nyereséges működése is van a társaságoknak, nem képesek tőzsdei sztorit generálni. Mert egyelőre nincsen bennük élet, nincs mozgás, nincs forgalom.