Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lépfene okozott halált egy csongrádi juhállományban

2018.04.04. 22:00

Lépfene (más néven anthrax) okozott hirtelen elhullást egy szentesi juhállományban március végén, közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ugyan az érintett állományt istállóban tartják, az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, ezért kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája.

A március 28-án elhullott állat a lépfene tipikus tüneteit mutatta: orrából vér folyt, lépe pedig a többszörösére duzzadt. A betegséget később a Nébih laboratóriuma is megerősítette.

A járási főállatorvos már a betegség gyanúja alapján elrendelte a zárlatot, majd megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését. A tüneteket nem mutató állatok vakcinázása folyamatban van, a fertőzött terület fertőtlenítése és elkerítése is megtörtént, írja a Nébih.

A lépfene egy baktérium által okozott, magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amely leggyakrabban a háziasított, különösen legelőn tartott kérődzőket (szarvasmarha, juh, kecske) veszélyezteti, ritkán pedig az embert is megfertőzi.