Lépfene okozott halált egy csongrádi juhállományban

2018.04.04. 22:00

Lépfene (más néven anthrax) okozott hirtelen elhullást egy szentesi juhállományban március végén, közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ugyan az érintett állományt istállóban tartják, az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, ezért kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája.

A március 28-án elhullott állat a lépfene tipikus tüneteit mutatta: orrából vér folyt, lépe pedig a többszörösére duzzadt. A betegséget később a Nébih laboratóriuma is megerősítette.

A járási főállatorvos már a betegség gyanúja alapján elrendelte a zárlatot, majd megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését. A tüneteket nem mutató állatok vakcinázása folyamatban van, a fertőzött terület fertőtlenítése és elkerítése is megtörtént, írja a Nébih.

A lépfene egy baktérium által okozott, magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amely leggyakrabban a háziasított, különösen legelőn tartott kérődzőket (szarvasmarha, juh, kecske) veszélyezteti, ritkán pedig az embert is megfertőzi.