Megvan Márki-Zay első feljelentése a korábbi városi mutyik ügyében

DSC 6170
2018.04.04. 11:06 Módosítva: 2018.04.04. 13:32
Nem kellett sokat várni, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere elkezdje átrágni magát a város korábbi gazdálkodásának megkérdőjelezhető mozzanatain. Szerdán az LMP társelnökével közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a korábban Hadházy által pedzegetett hulladékgazdálkodási közbeszerzések ügyében feljelentést tesz a rendőrségen hűtlen kezelés miatt.

A feljelentés a Kupola 2000 Kft. Márki-Zayék szerint gyanús közbeszerzési győzelmeit érinti. A cég, melynek tulajdonosa Paragi István, két olyan hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati pályázatot is megnyert, amelyre tapasztalatai alapján nem sok eséllyel jelentkezett volna. Ezért a polgármester és Hadházy Ákos irányított közbeszerzést gyanítanak a háttérben.

Kis cégek nagy álmai

A Kupola 2000 hódmezővásárhelyi cég, 2014-ben alakult át bt.-ből kft.-vé, főtevékenysége mérnöki tevékenység és műszaki tanácsadás. 2015-től kezdődően a városnak tájékoztatási feladatokat, értékbecsléseket, kisajátításhoz kapcsolódó munkákat végzett és kiviteli terveket készített, illetve egy alkalommal kondicionálógépeket szállított a városi strandfürdőbe. A cég árbevétele ennek megfelelően nem volt kifejezetten combos (kicsivel 7 millió forint alatt alakult),

2015 nyarán mégis úgy érezte, hogy van keresnivalója egy profiljába egyáltalán nem vágó, hulladékgazdálkodás korszerűsítésére kiírt, közel egymilliárdos tenderen.

Ezen a tenderen tömörítőlapos hulladékgyűjtő kocsik, billenőplatós teherautók, RFID olvasórendszer, hulladékgyűjtő edények, mobil hulladékaprító és hulladékosztályozó gép beszereztetésre pályáztatták a cégeket. A Kupola 2000-en kívül ketten indultak, ebből az egyik cég, a Hód Projekt Kft. 2013-ig szintén Paragi érdekeltsége volt, a másik pedig egy ELMA Kft. nevű, ugyancsak helyi kisvállalkozás. A három közül egyik társaság sem foglalkozott korábban hulladékgazdálkodási berendezések forgalmazásával, holott a kiírás feltétele volt, hogy a nyertes ajánlattevő mutassa be, hogy a gépek, gépjárművek tekintetében milyen szervizhálózattal rendelkezik.

Másodjára már egyedül indult

Az ajánlatkérő, vagyis a város önkormányzata a szóban forgó közbeszerzést 2015. júniusában eredménytelennek nyilvánította. Az elkaszált eljárást egyébként az Ész-ker Kft. bonyolította, csakúgy, mint a hamarosan kiírt utódját. Az Ész-ker neve onnan lehet ismerős, hogy már egyes Elios-tendereknél is felbukkant ugyanebben a szerepben.

Az új ajánlattételi felhívásra viszont már csak egyetlen pályázat érkezett, honnan máshonnan, mint a Kupola 2000 Kft.-től. A megismételt eljárásban a hibajavításra vonatkozó követelményeket módosították, mégpedig úgy, hogy a szakszerviz biztosítását csak a jótállási időszakra tették kötelezővé a nyertes számára (a korábbiban nem volt ilyen időkorlátozás).

A kiírásban volt egy sor olyan feltétel, aminek a területen tapasztalattal nem rendelkező egyedüli pályázó nem tudott teljesíteni, azonban az ilyen esetekre kínál egy kibúvót a közbeszerzési törvény: "az előírt alkalmassági követelményeknek bármely más szervezet (vagy személy) kapacitására támaszkodva is megfelelhet".

A Márki-Zay által fogalmazott feljelentés szerint az önkormányzat által beszerzett termékek tényleges szállítói – a Kupola 2000 Kft.-n keresztül – az alábbi cégek lehettek: Seres Gépipari Kft. – gépkocsi felépítmények; Pappas Autó Mo. Kft. – teherautók; RF-IT Hungary Kft. – RFID rendszer; SULO Umwelttechnik GmbH – műanyag hulladékgyűjtők, azonosítók (chipek); Doppstadt Hungária Kft. – aprító és hulladékosztályozó gép.

Ehhez még hozzáadódik, hogy a közbeszerzési törvény szerint az eljárást megindító felhívásnak minden esetben biztosítana kell, hogy "annak alapján a gazdasági szereplők egyenlő eséllyel megfelelő ajánlatot tehessenek, illetve részvételi jelentkezést nyújthassanak be". A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ennek alapján súlyos törvénysértések történhettek az ajánlattételi felhívás megtételekor, hiszen olyan jól elkülöníthető részterületekre kellett volna bontani a közbeszerzést, amelyekre azok a cégek is pályázhattak volna, amelyek az adott részterület termékeinek a forgalmazásával foglalkoznak.

A verseny ilyen módon történő korlátozása a közbeszerzési törvény alapelveit és az Európai Unió Alapszerződésének vonatkozó cikkelyét is sérti,

áll a beadványban.

Aztán már ment, mint a karikacsapás

Hadházy és a polgármester még egy, szintén hulladékgazdálkodási tendert is megemlít a feljelentésben. Erre szintén 2015 nyarán került sor, és ugyanígy a Kupola 2000 volt az egyetelen induló a pályázaton, el is nyerte gond nélkül a 231 millió forintos feladatot (ez ugyanúgy eszközbeszerzés volt, mint az előző esetben). A korábbi esethez hasonlóan azok a cégek, amelyek a potenciális beszállítói lehettek a Kupola 2000 Kft.-nek, a szerződésben csak tanácsadóként, „célgépek üzembe helyezőjeként” (Pappas Auto Mo. Kft.) és a hulladékgyűjtő edények „telepítőjeként” (SIEX Kft.) lettek megjelölve, holott

ezek a társaságok akár önállóan is tehettek volna ajánlatot termékskálájuk alapján.

A feljelentésben foglaltak szerint egyébként a közbeszerzési kiírásban egy egész átlátszó trükkel hidalták át, hogy a Kupola 2000-nek pályázása idején még nem volt szakszervize: azt írták bele, hogy a majdani nyertesnek a szerződéskötés idejére kell csak rendelkeznie az előírt szakszervizzel.

Százmilliós nagysegrendű korrupciót gyanítanak

Márki-Zay úgy számol, az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásokban több százmillió forint kár keletkezhetett a Kupola 2000 Kft.-nél lecsapódó haszon formájában. A cég vonatkozó évi beszámolója alapján úgy tűnik, ez

300 millió forint körüli összeg, amelyből mintegy 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté.

Ennek alapján szerdán megtette a feljentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés ügyében.

A beadványban Márki-Zay azt is külön megemlíti Paragi Isván helyi beágyazottságának alátámasztására, hogy a vállalkozó annak a szintén hódmezővásárhelyi illetőségű Építészmester Zrt.-nek a vezére, amely cég évek óta "gyakorlatilag igazi versenytársak nélkül nyeri a város építőipari tárgyú közbeszerzéseit".

(Borítókép: Bődey János / Index)