Ödön
2 °C
11 °C

Megvan Márki-Zay első feljelentése a korábbi városi mutyik ügyében

DSC 6170
2018.04.04. 11:06 Módosítva: 2018-04-04 13:32:22
Nem kellett sokat várni, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere elkezdje átrágni magát a város korábbi gazdálkodásának megkérdőjelezhető mozzanatain. Szerdán az LMP társelnökével közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a korábban Hadházy által pedzegetett hulladékgazdálkodási közbeszerzések ügyében feljelentést tesz a rendőrségen hűtlen kezelés miatt.

A feljelentés a Kupola 2000 Kft. Márki-Zayék szerint gyanús közbeszerzési győzelmeit érinti. A cég, melynek tulajdonosa Paragi István, két olyan hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati pályázatot is megnyert, amelyre tapasztalatai alapján nem sok eséllyel jelentkezett volna. Ezért a polgármester és Hadházy Ákos irányított közbeszerzést gyanítanak a háttérben.

Kis cégek nagy álmai

A Kupola 2000 hódmezővásárhelyi cég, 2014-ben alakult át bt.-ből kft.-vé, főtevékenysége mérnöki tevékenység és műszaki tanácsadás. 2015-től kezdődően a városnak tájékoztatási feladatokat, értékbecsléseket, kisajátításhoz kapcsolódó munkákat végzett és kiviteli terveket készített, illetve egy alkalommal kondicionálógépeket szállított a városi strandfürdőbe. A cég árbevétele ennek megfelelően nem volt kifejezetten combos (kicsivel 7 millió forint alatt alakult),

2015 nyarán mégis úgy érezte, hogy van keresnivalója egy profiljába egyáltalán nem vágó, hulladékgazdálkodás korszerűsítésére kiírt, közel egymilliárdos tenderen.

Ezen a tenderen tömörítőlapos hulladékgyűjtő kocsik, billenőplatós teherautók, RFID olvasórendszer, hulladékgyűjtő edények, mobil hulladékaprító és hulladékosztályozó gép beszereztetésre pályáztatták a cégeket. A Kupola 2000-en kívül ketten indultak, ebből az egyik cég, a Hód Projekt Kft. 2013-ig szintén Paragi érdekeltsége volt, a másik pedig egy ELMA Kft. nevű, ugyancsak helyi kisvállalkozás. A három közül egyik társaság sem foglalkozott korábban hulladékgazdálkodási berendezések forgalmazásával, holott a kiírás feltétele volt, hogy a nyertes ajánlattevő mutassa be, hogy a gépek, gépjárművek tekintetében milyen szervizhálózattal rendelkezik.

Másodjára már egyedül indult

Az ajánlatkérő, vagyis a város önkormányzata a szóban forgó közbeszerzést 2015. júniusában eredménytelennek nyilvánította. Az elkaszált eljárást egyébként az Ész-ker Kft. bonyolította, csakúgy, mint a hamarosan kiírt utódját. Az Ész-ker neve onnan lehet ismerős, hogy már egyes Elios-tendereknél is felbukkant ugyanebben a szerepben.

Az új ajánlattételi felhívásra viszont már csak egyetlen pályázat érkezett, honnan máshonnan, mint a Kupola 2000 Kft.-től. A megismételt eljárásban a hibajavításra vonatkozó követelményeket módosították, mégpedig úgy, hogy a szakszerviz biztosítását csak a jótállási időszakra tették kötelezővé a nyertes számára (a korábbiban nem volt ilyen időkorlátozás).

A kiírásban volt egy sor olyan feltétel, aminek a területen tapasztalattal nem rendelkező egyedüli pályázó nem tudott teljesíteni, azonban az ilyen esetekre kínál egy kibúvót a közbeszerzési törvény: "az előírt alkalmassági követelményeknek bármely más szervezet (vagy személy) kapacitására támaszkodva is megfelelhet".

A Márki-Zay által fogalmazott feljelentés szerint az önkormányzat által beszerzett termékek tényleges szállítói – a Kupola 2000 Kft.-n keresztül – az alábbi cégek lehettek: Seres Gépipari Kft. – gépkocsi felépítmények; Pappas Autó Mo. Kft. – teherautók; RF-IT Hungary Kft. – RFID rendszer; SULO Umwelttechnik GmbH – műanyag hulladékgyűjtők, azonosítók (chipek); Doppstadt Hungária Kft. – aprító és hulladékosztályozó gép.

Ehhez még hozzáadódik, hogy a közbeszerzési törvény szerint az eljárást megindító felhívásnak minden esetben biztosítana kell, hogy "annak alapján a gazdasági szereplők egyenlő eséllyel megfelelő ajánlatot tehessenek, illetve részvételi jelentkezést nyújthassanak be". A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ennek alapján súlyos törvénysértések történhettek az ajánlattételi felhívás megtételekor, hiszen olyan jól elkülöníthető részterületekre kellett volna bontani a közbeszerzést, amelyekre azok a cégek is pályázhattak volna, amelyek az adott részterület termékeinek a forgalmazásával foglalkoznak.

A verseny ilyen módon történő korlátozása a közbeszerzési törvény alapelveit és az Európai Unió Alapszerződésének vonatkozó cikkelyét is sérti,

áll a beadványban.

Aztán már ment, mint a karikacsapás

Hadházy és a polgármester még egy, szintén hulladékgazdálkodási tendert is megemlít a feljelentésben. Erre szintén 2015 nyarán került sor, és ugyanígy a Kupola 2000 volt az egyetelen induló a pályázaton, el is nyerte gond nélkül a 231 millió forintos feladatot (ez ugyanúgy eszközbeszerzés volt, mint az előző esetben). A korábbi esethez hasonlóan azok a cégek, amelyek a potenciális beszállítói lehettek a Kupola 2000 Kft.-nek, a szerződésben csak tanácsadóként, „célgépek üzembe helyezőjeként” (Pappas Auto Mo. Kft.) és a hulladékgyűjtő edények „telepítőjeként” (SIEX Kft.) lettek megjelölve, holott

ezek a társaságok akár önállóan is tehettek volna ajánlatot termékskálájuk alapján.

A feljelentésben foglaltak szerint egyébként a közbeszerzési kiírásban egy egész átlátszó trükkel hidalták át, hogy a Kupola 2000-nek pályázása idején még nem volt szakszervize: azt írták bele, hogy a majdani nyertesnek a szerződéskötés idejére kell csak rendelkeznie az előírt szakszervizzel.

Százmilliós nagysegrendű korrupciót gyanítanak

Márki-Zay úgy számol, az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásokban több százmillió forint kár keletkezhetett a Kupola 2000 Kft.-nél lecsapódó haszon formájában. A cég vonatkozó évi beszámolója alapján úgy tűnik, ez

300 millió forint körüli összeg, amelyből mintegy 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté.

Ennek alapján szerdán megtette a feljentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés ügyében.

A beadványban Márki-Zay azt is külön megemlíti Paragi Isván helyi beágyazottságának alátámasztására, hogy a vállalkozó annak a szintén hódmezővásárhelyi illetőségű Építészmester Zrt.-nek a vezére, amely cég évek óta "gyakorlatilag igazi versenytársak nélkül nyeri a város építőipari tárgyú közbeszerzéseit".

(Borítókép: Bődey János / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?