Lázár szerint Észak-Afrikába mennek a multik, ha sztrájkolnak a dolgozók

2018.04.05. 16:21

Egy fillérrel sem keresnek többet a dolgozóink a minimálbér-emelések után sem, mivel megszüntették a cafetériát és a pótlékokat

– szólalt fel egy helyi cégnél dolgozó szakszervezeti vezető Lázár János hódmezővásárhelyi utcafórumán a Hvg.hu beszámolója szerint.

A nő szerint a rugalmas munkaidőkerettel, amely nemrég került bele a munka törvénykönyvébe, kiszolgáltatják a munkavállalókat, emiatt lehetséges, hogy havi, vagy fél évre szóló szerződéseket kötnek a dolgozókkal a cégek, a megrendelések függvényében hol felveszik, hol elküldik a őket. A szakszervezetis szerint az sincs rendben, hogy a túlórák után is járulékot kell fizetni, de a szolgálati időbe ezt nem számolják bele a nyugdíjba.

Hódmezõvásárhely 2013. április 11. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatót tart a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren 2013. április 11-én.
Hódmezõvásárhely 2013. április 11. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatót tart a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren 2013. április 11-én.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált, hogy a munkaadókkal és a munkavállalókkal való hosszas egyeztetés előzi meg akár a béremeléseket, akár a törvénymódosításokat, és hosszabb távon a munkaadói járulékok fokozatos csökkentésével lehet eredményt elérni. Fejtegetésében a szakszervezeteket óvatosságra intette Lázár, szerinte főként ott kell aggódniuk, ahol a cég tulajdonosa külföldi:

Addig megy ez a sztrájkolgatás, amíg a tulajdonos összeszedi a cókmókját és inkább Észak-Afrikában létesít gyárat. Kockázatot vállal a közösség a sztrájkkal. A szakszervezetnek óriási a felelőssége abban, hogy milyen rendszerben nyit frontot a munkaadóval

– lengette be. Lázár a bevándorlást is belekeverte a témába, azt állította, hogy az európai cégeket arra ösztönzi Brüsszel, hogy a migrációs nyomás enyhítése okán inkább Észak-Afrikába vigyék a beruházásaikat, ne pedig ebbe a térségbe. Így szerinte félő, hogy könnyebben hagyják el Magyarországot a multik, ezért kell megfontolniuk a munkavállalóknak, hogy meddig feszítik a húrt.

A miniszter hozzátette, az önkormányzatoknak is van lehetősége, hogy befolyásolják a béreket, akár külföldi tulajdonos esetében is. A szerdai testületi ülésen döntöttek arról, hogy az építményadó 30 százalékát elengedik, amennyiben a vállalkozó ezt az összeget béremelésre fordítja – mondta.