Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Lázár szerint Észak-Afrikába mennek a multik, ha sztrájkolnak a dolgozók

2018.04.05. 16:21

Egy fillérrel sem keresnek többet a dolgozóink a minimálbér-emelések után sem, mivel megszüntették a cafetériát és a pótlékokat

– szólalt fel egy helyi cégnél dolgozó szakszervezeti vezető Lázár János hódmezővásárhelyi utcafórumán a Hvg.hu beszámolója szerint.

A nő szerint a rugalmas munkaidőkerettel, amely nemrég került bele a munka törvénykönyvébe, kiszolgáltatják a munkavállalókat, emiatt lehetséges, hogy havi, vagy fél évre szóló szerződéseket kötnek a dolgozókkal a cégek, a megrendelések függvényében hol felveszik, hol elküldik a őket. A szakszervezetis szerint az sincs rendben, hogy a túlórák után is járulékot kell fizetni, de a szolgálati időbe ezt nem számolják bele a nyugdíjba.

Hódmezõvásárhely 2013. április 11. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatót tart a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren 2013. április 11-én.
Hódmezõvásárhely 2013. április 11. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatót tart a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren 2013. április 11-én.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált, hogy a munkaadókkal és a munkavállalókkal való hosszas egyeztetés előzi meg akár a béremeléseket, akár a törvénymódosításokat, és hosszabb távon a munkaadói járulékok fokozatos csökkentésével lehet eredményt elérni. Fejtegetésében a szakszervezeteket óvatosságra intette Lázár, szerinte főként ott kell aggódniuk, ahol a cég tulajdonosa külföldi:

Addig megy ez a sztrájkolgatás, amíg a tulajdonos összeszedi a cókmókját és inkább Észak-Afrikában létesít gyárat. Kockázatot vállal a közösség a sztrájkkal. A szakszervezetnek óriási a felelőssége abban, hogy milyen rendszerben nyit frontot a munkaadóval

– lengette be. Lázár a bevándorlást is belekeverte a témába, azt állította, hogy az európai cégeket arra ösztönzi Brüsszel, hogy a migrációs nyomás enyhítése okán inkább Észak-Afrikába vigyék a beruházásaikat, ne pedig ebbe a térségbe. Így szerinte félő, hogy könnyebben hagyják el Magyarországot a multik, ezért kell megfontolniuk a munkavállalóknak, hogy meddig feszítik a húrt.

A miniszter hozzátette, az önkormányzatoknak is van lehetősége, hogy befolyásolják a béreket, akár külföldi tulajdonos esetében is. A szerdai testületi ülésen döntöttek arról, hogy az építményadó 30 százalékát elengedik, amennyiben a vállalkozó ezt az összeget béremelésre fordítja – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?