Elszámolási vitába keveredett Mészárosék cége

2018.04.06. 08:41

Több mint félmilliárd forinttal tartozik egy kivitelezőjének a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global tulajdonában lévő gabonafeldolgozó az Index birtokába került bírósági papírok szerint. A sértettek most a Kall Ingredients felszámolását kérik a bíróságtól. 

A Kall Ingredients cégről már írtunk korábban, ez a cég 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósítja meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, amelyet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá is nyilvánított gyorsan, sőt, a gyárat maga Orbán Viktor adta át. Az üzemben kukoricából izocukrot állítanak elő, félmillió tonnát évente. Ebben a cégben a Mészáros cégbirodalmát összefésülő Opus Global Nyrt, akkor még Opimus 2017 májusában 6 százalékos részesedést vásárolt, amit később 30 százalékra növelt. 

A céget a kormányhoz és Mészároshoz közeli bankok hitelekkel is rendesen kitömték, az állami Eximbank és a felcsúti polgármester befolyása alatt lévő MKB, a Külügyminisztériummal együtt összesen 113 millió euró, vagyis 35 milliárd forint hitelt adott a Kall Ingredientsnek, és beruházásösztönző állami támogatást is rendesen kapott a cég. Ehhez képest valami nem lehet rendben a cégnél, a gabonafeldolgozó ugyanis a hozzánk eljutott iratok szerint

már hónapok óta nem hajlandó kifizetni egy több mint 125 millió forintos és egy 1,3 millió eurós, vagyis 408 millió foritos számlát. 

A cég, amelynek az iratok szerint a Kall Ingredients lóg, az Épduferr Zrt. nevű építőipari cég. Ez a cég tervezte és építette Mészárosék tiszapüspöki gabonafeldolgozójának egyik malomüzemét. A beruházás díját késedelmi kamatokkal együtt február közepéig kellett volna teljesíteni, de ez nem történt meg. A Kall március 20-án fizetési felszólítást is kapott, a számlákat pedig egyszerűen visszaküldte, anélkül, hogy érdemben vitatta volna, hogy azokat tényleg ki kellene fizetnie. Az Épduferr ezután úgy döntött, hogy a bírósághoz fordul.

Az ügyben kerestük az Épduferrt, de a cég nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Kall Ingredients viszont válaszolt a kérdésünkre, hogy pontosan miről is lehet szó. A cég azt írta, hogy a gabonafeldolgozó felépítésével kapcsolatos, több milliárd forint értékű szerződéseket mind időben teljesítették, mindenkinek időben fizettek. Az Épduferrt is kifizették, a cég viszont az elszámolás során még benyújtott számlákat pótmunkákkal kapcsolatban, erről az összegről van szó a bírósági kérelemben.

Ennek a követelésnek a jogosságát viszont a Kall Ingredients vitatta, ezért küldte vissza a számlákat és tagadta meg a fizetést. Van viszont olyan munka, amelyet elismer a Kall Ingredients, arról viszont az Épduferr még nem állított ki számlát, így azt nem is tudják kifizetni. 

A cég szerint természetesen a felszámolási kérelem is megalapozatlan, ezt viszont a bíróságnak még nem lehetett ideje megvizsgálni, mert azt csak a napokban adta be az Épduferr.