Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elszámolási vitába keveredett Mészárosék cége

2018.04.06. 08:41

Több mint félmilliárd forinttal tartozik egy kivitelezőjének a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global tulajdonában lévő gabonafeldolgozó az Index birtokába került bírósági papírok szerint. A sértettek most a Kall Ingredients felszámolását kérik a bíróságtól. 

A Kall Ingredients cégről már írtunk korábban, ez a cég 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósítja meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, amelyet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá is nyilvánított gyorsan, sőt, a gyárat maga Orbán Viktor adta át. Az üzemben kukoricából izocukrot állítanak elő, félmillió tonnát évente. Ebben a cégben a Mészáros cégbirodalmát összefésülő Opus Global Nyrt, akkor még Opimus 2017 májusában 6 százalékos részesedést vásárolt, amit később 30 százalékra növelt. 

A céget a kormányhoz és Mészároshoz közeli bankok hitelekkel is rendesen kitömték, az állami Eximbank és a felcsúti polgármester befolyása alatt lévő MKB, a Külügyminisztériummal együtt összesen 113 millió euró, vagyis 35 milliárd forint hitelt adott a Kall Ingredientsnek, és beruházásösztönző állami támogatást is rendesen kapott a cég. Ehhez képest valami nem lehet rendben a cégnél, a gabonafeldolgozó ugyanis a hozzánk eljutott iratok szerint

már hónapok óta nem hajlandó kifizetni egy több mint 125 millió forintos és egy 1,3 millió eurós, vagyis 408 millió foritos számlát. 

A cég, amelynek az iratok szerint a Kall Ingredients lóg, az Épduferr Zrt. nevű építőipari cég. Ez a cég tervezte és építette Mészárosék tiszapüspöki gabonafeldolgozójának egyik malomüzemét. A beruházás díját késedelmi kamatokkal együtt február közepéig kellett volna teljesíteni, de ez nem történt meg. A Kall március 20-án fizetési felszólítást is kapott, a számlákat pedig egyszerűen visszaküldte, anélkül, hogy érdemben vitatta volna, hogy azokat tényleg ki kellene fizetnie. Az Épduferr ezután úgy döntött, hogy a bírósághoz fordul.

Az ügyben kerestük az Épduferrt, de a cég nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Kall Ingredients viszont válaszolt a kérdésünkre, hogy pontosan miről is lehet szó. A cég azt írta, hogy a gabonafeldolgozó felépítésével kapcsolatos, több milliárd forint értékű szerződéseket mind időben teljesítették, mindenkinek időben fizettek. Az Épduferrt is kifizették, a cég viszont az elszámolás során még benyújtott számlákat pótmunkákkal kapcsolatban, erről az összegről van szó a bírósági kérelemben.

Ennek a követelésnek a jogosságát viszont a Kall Ingredients vitatta, ezért küldte vissza a számlákat és tagadta meg a fizetést. Van viszont olyan munka, amelyet elismer a Kall Ingredients, arról viszont az Épduferr még nem állított ki számlát, így azt nem is tudják kifizetni. 

A cég szerint természetesen a felszámolási kérelem is megalapozatlan, ezt viszont a bíróságnak még nem lehetett ideje megvizsgálni, mert azt csak a napokban adta be az Épduferr. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?