Krugman nem érti, hogy mit akar Trump Kínától

2018.04.06. 15:07

Az egy ideje szélsőségesebben gondolkozó, közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugman eddig se nyilatkozott kifejezetten elismerően Trumpról, de a mostani véleménycikkében azt fejtegette, hogy Trump valószínűleg nem érti, hogy mit is szeretne Kínától a mostani kereskedelmi háborúja kapcsán. Trump induló kereskedelmi háborújáról legutóbb itt írtunk részletesebben

Mit akarhat Kínától?

Krugman szerint senki nem tudja, hogy milyen kereskedelmi háború fog jönni, még maga Trump sem. Annyit látunk, hogy amikor Trump keménykedik egy sort, akkor megnő a bizonytalanság, esik a tőzsde, majd az adminisztráció gyorsan benyomja a piacok megnyugtatására, hogy igazából nem is gondolták komolyan, amit mondtak. 

Ez Trumpnak is fontos kérdés, mert a bevándorlás mellett a nemzetközi kereskedelem a másik fő témája. De ezzel együtt Krugman szerint nem látni, hogy Trump pontosan mit szeretne Kínától, hogyan viselkedjenek, hogy megfeleljenek az elnök ismeretlen elvárásainak. 

Krugman gondolatmenete szerint az a trumpi érvelés azon része igaz is, hogy Kína "rosszfiú" a szabadalmi jogok terén, simán megpróbálják ellopni a védett külföldi technológiákat is. De ha ez ellen akarna Trump fellépni, akkor elmondhatná nekik, hogy milyen szabályozási változásokat, garanciákat és hasonlókat várna Kínától. Egyelőre nem mondták Kínának, hogy mit szeretnének tőlük, így az országnak nincs túl sok esélye együttműködni az USA-val.

Visszacsináltatná a globalizációt?

A másik többször felhánytorgatott kínai "bűn" a bizonyos évi 500 milliárd dolláros kereskedelmi többletük. Ez egyrészt a valóságban 340 milliárd dolláros, de nem is ez a lényeg. Ez nem azt jelentené, hogy Kína eltesz 500 milliárd dollárt, amit ügyes kereskedelmi politikával gyorsan vissza lehetne szerezni, ez egy alapvető félreértés. Alapesetben az, hogy az USA-nak kereskedelmi deficitje van, nagyjából annak az árnyoldala, hogy többet akarnak a külföldiek az USA-ban befektetni, mint amennyit az amerikaiak fektetnek be külföldön. 

Emellett a Kína-USA kereskedelmi relációban ami Kínából érkezik az USA-ba, annak a jelentős része más országbeli termék, csak Kínában szerelik össze, mielőtt az amerikai piacra ér. Kínának ehhez az egész gazdaságát át kéne alakítania, ha ezt fel akarná számolni, és nem egyértelmű, hogy miért is kéne ezt tennie. Nem is fog megtörténni, hacsak nem csinálnak egy akkora kereskedelmi háborút, ami az egész világgazdaságot fenekestül felforgatja. 

Lazán kapcsolódik: Trump húsvétkor pont egy nyuszi mellett volt különösen kemény  

Krugman szerint ráadásul az egy dolog, ha Trump vissza szeretné csinálni a globalizációt, de a befektetők eléggé azzal terveztek, hogy jelenlegi világ nem fog drámaian felfordulni. Így egy kereskedelmi háború eléggé taccsra vágná a globálisan összekapcsolódó gazdaságokra építő jelenlegi befektetéseket. Különösen megszenvedné mellesleg a Trump-párti vidéki, mezőgazdaságból élő amerikaiak csoportja, ezért is tűnik különösen inkoherensnek ez az egész kereskedelmi háborús ötlet.