Fitch: A választások után marad az eddigi gazdaságpolitika és az EU-ellenesség

2018.04.09. 15:59

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is értékelte a magyar választást, és bár nem igazán lehet azt mondani az ilyen cégekre, hogy "örülnek" egy választás eredményének, de azért a Fitch elég közel kerül ehhez. 

A cég londoni elemzői hétfőn azt írták: az újabb Fidesz kormánnyal garantált lesz a  gazdaságpolitikai folyamatosság, idén pedig újra 4 százalék körül nőhet a magyar GDP. A hitelminősítő arra számít, hogy várakozása szerint a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt, igaz, ebben a számításban még nincs benne az, hogy az Eximbankot is az államháztartás részeként kell elszámolnia a magyar államnak. 

A Fitch elemzői szerint nemcsak a gazdaságpolitikában lesz folyamatosság, de a bevándorlás- és EU-ellenes retorikát is folytatni fogja a kormány, arra viszont nem számít a hitelminősítő, hogy ezt az EU akármilyen formában is szankcionálná, vagyis hogy csökkentené a Magyarországnak utalt uniós támogatásokat.

Abban lát csak kockázatot a cég, hogy esetleg 2020 után kevesebb uniós forrás jön majd az országba, viszont hogy megtartsa a gazdasági növekedést, a kormány majd hitelből próbálja kipótolni a kieső EU-s pénzt, ami miatt elszállhat a költségvetési hiány és az államadósság. Amúgy a Fitch szerint minden rendben, marad az ország BBB hitelbesorolása.